Εκλογές ή ανασχηματισμός: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για την μετά καραντίνα εποχή

«Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας» επιμένουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη αφού από σήμερα, Δευτέρα, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση νέα φάση –μια περίοδο άγνωστη και με πολλά ερωτήματα για την επόμενη ημέρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Εκλογές ή ανασχηματισμός: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για την μετά καραντίνα εποχή
4'

Η εξίσωση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι δύσκολη –τόσο που ενδεχομένως μπροστά της η αντιμετώπιση του κορονοϊού μοιάζει ευκολότερη υπόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με του πολλούς άγνωστους «Χ».

Πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και όσες «μάσκες», «γάντια» και προφυλάξεις κι αν λάβει, η οικονομία θα αργήσει να βγει από την «καραντίνα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παραδέχεται ότι:

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πηγαίνουμε βήμα - βήμα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν και αυτοί βήμα - βήμα με βάση τα στοιχεία. Θα πηγαίνουμε πολύ προσεκτικά. Για αυτό επιλέχθηκε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα».

Τα «σύννεφα» στον ορίζοντα της Οικονομίας

Ο πρωθυπουργός, έπειτα από 42 ημέρες lockdown, σχεδιάζει τώρα την επανάκμψη της οικονομίας, με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι για φέτος θα έχουμε ύφεση από 4,7% έως 7,9%, ενώ του χρόνου θα περάσουμε σε θετικό πρόσημο, το οποίο υπολογίζει γύρω στο 5%.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν θα ανατραπεί με το παραμικρό που θα συμβεί στην εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική και την οικονομική κρίση που έπεται.

Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και στις συζητήσεις ανάμεσα στους επιτελείς του πρωθυπουργού τίθενται επί τάπητος για όλα τα σενάρια:

• Τι θα γίνει αν ο κορωνοϊός εμφανιστεί ξανά υπό μορφή επιδημίας το φθινόπωρο;
• Τι θα γίνει αν με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, χρειαστούν καινούργια μέτρα για πιθανή αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων;
• Πώς θα κινηθεί η αγορά, τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που συνεχίζουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας;
• Θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις; Θα εργαστούν ξανά οι υπάλληλοι που βγήκαν σε αναστολή;
• Μέχρι πότε το κράτος θα επιδοτεί την οικονομία;
• Τι θα γίνει με τον τουρισμό, αφού τα έσοδα θα είναι ελάχιστα;

Είναι μια σειρά ερωτημάτων στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά ασφαλείς απαντήσεις, αλλά δεν τις έχει μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για εξελίξεις που δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει, ούτε φυσικά μπορεί να στηριχτεί στους ειδικούς επιστήμονες για να σχεδιάσει πολιτικά το επόμενο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει από την πλευρά του:

«Θα κρατήσουμε τα μέτρα στήριξης. Θα αίρονται σταδιακά, σε μεταγενέστερο στάδιο απ’ ό,τι θα αίρονται οι περιορισμοί. Παράδειγμα: Μέσα στον Μάιο έχουμε πει, ήδη, ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, αλλά η στήριξη θα συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί οι κλάδοι που θα ανοίξουν δεν θα έχουν απότομα τον τζίρο που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο.

Αλλά και γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Επομένως, θα συνεχιστεί η στήριξη, είτε αφορά απευθείας ενισχύσεις, είτε αφορά τη διευκόλυνση σε φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είτε την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Ο κορωνοϊός κρίνει τον ανασχηματισμό

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις και για ανασχηματισμό, όπως και για εκλογές, στην περίπτωση που οι εξελίξεις ξεπεράσουν τις γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Οι γραμμές αυτές έχουν να κάνουν με τις εκτιμήσεις για την ύφεση της οικονομίας, αν δηλαδή ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «μηδενίσει το κοντέρ», αφού αισθάνεται ασφαλής από το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με τον «αέρα» που δίνει στην κυβέρνηση η επιτυχία της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να κλίνει περισσότερο προς τον ανασχηματισμό, αφού πρώτα αποκτήσει μια σχετική απόσταση ασφαλείας από την επιστροφή στην «μερική κανονικότητα» και την μη ύπαρξη μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θα αφήσει, δηλαδή, να δει πρώτα πως θα κινηθεί η αγορά τις δύο αυτές εβδομάδες (4-18 Μαΐου) με την χαλάρωση των μέτρων και αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν έχουμε κραδασμούς, τότε θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και ανάλογα θα αποφασίσει για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή