Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI

Για πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση η οποία «γίνεται στο όνομα του έθνους», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον κλιμάκιο της τρόικας.

Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI
2'

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα» στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα» και «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου».

Τόνισε ακόμη πως «όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου».

Προσπάθεια συμφωνίας μέχρι την Κυριακή

Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, είπε την Παρασκευή κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

"Γίνεται προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής για το PSI. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αυτή τη συμφωνία έως το απόγευμα της Κυριακής", είπε ο αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΕ να παραχωρήσει επιπλέον κεφάλαια εάν υπάρξει κενό στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισ ευρώ ο αξιωματούχος είπε: "Αποκλείεται να δώσουν άλλα κεφάλαια, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το κενό".

Την Παρασκευή ή το αργότερο το Σαββατοκύριακο θα κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), δήλωσε σχετικά την Παρασκευή ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

"Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Eάν όχι σήμερα, τότε ίσως το Σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, όχι τον Φεβρουάριο. Είμαστε πολύ κοντά", δήλωσε ο Ρεν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ζημιές μέχρι 70% για τους ιδιώτες

Η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για το κούρεμα του ελληνικού χρέους προβλέπει ζημίες σχεδόν 70% για τους ιδιώτες ομολογιούχους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV.

"Έχουμε καταθέσει μια πολύ ελκυστική προσφορά στο τραπέζι", δήλωσε ο Άκερμαν, ο οποίος είναι και πρόεδρος του IIF. "Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε απώλειες περίπου 70%", συμπλήρωσε. "Ο καθένας χρειάζεται να συνεισφέρει με τον τρόπο του".

Διαβάστε ακόμη:

Παπαδήμος στο Reuters: Στο 9,5% το έλλειμμα το 2011

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή