Μητσοτάκης: Έθεσε στo ΕΛΚ το θέμα της Αγίας Σοφίας και τις τουρκικές προκλήσεις
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.
Μιλώντας για το αντικείμενο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής (διήμερο 17 έως 18 Ιουλίου) που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Παρών στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ήταν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.
ΕΛΚ σε ΕΕ - UNESCO: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την Αγία Σοφία
Με μεγάλη διακομματική στήριξη από τους ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της ακροδεξιάς, εστάλη την Πέμπτη στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, η επιστολή που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διάσωση της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΚ, «η επιστολή κοινοποιήθηκε για τη συλλογή υπογραφών σε όλους τους ευρωβουλευτές, αμέσως μετά την απαράδεκτη και προσβλητική για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».
Οι ευρωβουλευτές θέτουν προ των ευθυνών τους τόσο τον κ. Μπορέλ όσο και την κυρία Αζουλέ για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του πανανθρώπινου αυτού συμβόλου, ως παγκόσμιο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
To πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Η Αγία Σοφία καθιερώθηκε ως μουσείο το 1934, με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας το 1985. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, η UNESCO εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο. Το εν λόγω καθεστώς συνεπάγεται ορισμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, εξετάζεται το αίτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η UNESCO υπενθυμίζει επιπλέον ότι η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κληρονομιάς και για την ενίσχυση της μοναδικότητας και της σημασίας της. Αυτή η προϋπόθεση εξυπηρετεί την προστασία και τη μετάδοση της παγκόσμιας αξίας της κληρονομιάς και είναι σύμφυτη με το πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις ανησυχίες της UNESCO και προχώρησε σε δήλωση με την οποία μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία, ένας τόπος εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας, χαρακτηρίζεται από την UNESCO «ως πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια εκκλησιών και μετέπειτα τζαμιών, και τα ψηφιδωτά των ανακτόρων και των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη». Είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη "μοναδική ενσωμάτωση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που αντικατοπτρίζουν τη συνάντηση της Ευρώπης και της Ασίας εδώ και αρκετούς αιώνες.
Η εργαλειοποίηση της Αγία Σοφίας από την Τουρκική Κυβέρνηση με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει έμπρακτα ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατεύσετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».