Πώς «έκλεισε» η επένδυση της Microsoft ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Επενδυτική ρελάνς από την κυβέρνηση με ανακοίνωση από το ειδυλλιακό τοπίο του Μουσείου της Ακρόπολης. Τι θα πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγες ώρες πριν, έγινε γνωστό, από ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Ο λόγος για την Microsoft η οποία θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας τεχνολογικής υποδομής που σχετίζεται με τα δραστηριότητες cloud services στην Αττική το αμέσως επόμενο διάστημα, μία επένδυση τη προστιθέμενη αξία της οποίας αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η εκδήλωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την εν λόγω επενδυτική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 11:00, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Brad Smith.
Η κίνηση αυτή, λογίζεται από τα στελέχη της κυβέρνησης ως ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο προς την χώρα, όσο και προς την κυβέρνηση η οποία είχε προεκλογικά αναγάγει το ζήτημα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ως μείζονα παράγοντα ανάπτυξης της Οικονομίας.
Οι γνωρίζοντες λένε πως η απόφαση για να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις ελήφθη περίπου προν από δύο εβδομάδες, όταν και όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης στο Newsbomb.gr, «ωρίμασαν οι συζητήσεις μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης».
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως μέχρι στιγμής, ελάχιστα είναι γνωστά πέραν του συνολικού ποσού της επένδυσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπογραφεί από τους εμπλεκόμενους, συμφωνητικά εμπιστευτικότητας.
Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν στο Newsbomb.gr πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Microsoft έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση το τελευταίο διάστημα. Μία επαφή που ξεκίνησε από το φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές της χρονιάς στο Νταβός με την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.
Οι εξελίξεις έτρεξαν ραγδαία, και λίγες μέρες μετά ο κ. Smith ήρθε στην Ελλάδα για εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Microsoft είχε επιδείξει «ισχυρό ενδιαφέρον σε διάφορα πεδία» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και την δυναμική που δείχνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό με τις επιτυχίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο καθ όλο το 2020 επέδειξε σημαντικότατο έργο.
Λίγο μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «έτρεξε» το «project Olympia» που αφορούσε εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Η συνεργασία αυτή έβαλε τις βάσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και σε άλλους τομείς.
Το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Παράλληλα μόνο ως τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως η επένδυση «έκλεισε» λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση το οποίο μεταξύ άλλων καθορίζει πώς το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και ύστερα.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.