Κοινότητα ασφάλειας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη για μια νέα κοινότητα ασφάλειας υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ...

3'

Την ανάγκη για μια νέα κοινότητα ασφάλειας υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να υπάρξουν αποτελεσματικές κοινές ενέργειες και υπογράμμισε πως για αυτόν ακριβώς το σκοπό, οργανώσεις όπως ο ΟΑΣΕ έχουν μεγάλη σημασία, μιας και αυξάνεται η πεποίθηση πως κανένα έθνος-κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα.

«Κατά παράδοξο τρόπο την ίδια στιγμή, όμως, - σημείωσε - είμαστε μάρτυρες της αναζωπύρωσης του εθνικισμού», φαινόμενο που το απέδωσε στο ότι η ανασφάλεια σε τόσα ζητήματα οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν καταφύγια παρά από κοινού λύσεις στα κοινά προβλήματα.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε, εν μέρει, την «επιστροφή στον εθνικισμό» στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».

«Η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες “κοινωνικοποιούνται” σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και η ανισότητα, κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις αιτίες που έχουμε παγκόσμια οικονομική ανισότητα», είπε ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας και πάλι την πρόταση Ναζαρμπάγιεφ για ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.

Αναφερόμενος στον ΟΑΣΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτέλεσε εργαλείο για την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά «και χρειαζόμαστε λιγότερη μονομέρεια και περισσότερη αποτελεσματική πολυμέρεια, λιγότερη πόλωση και περισσότερη συνεργασία, λιγότερο εθνικισμό και περισσότερο διεθνισμό και γι' αυτό το περιεχόμενο μιας νέας κοινότητας ασφάλειας του ΟΑΣΕ είναι τόσο σημαντικό».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας το 2009, επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, εμπνεύστηκε από την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη και η πρωτοβουλία εκείνη αποσκοπούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εταίρων.

«Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από τις εκλογές, αφορά την οικοδόμηση καλής διακυβέρνησης, θεσμών και ευημερίας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, πρωτοβουλία ληφθείσα σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, και στην ανάλογη πρωτοβουλία μαζί με 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μια τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μεταναστών και προσφύγων -παράνομων ή μη- και από την άλλη να διατηρήσουμε τη συνοχή στις κοινωνίες μας που αδυνατούν να ενσωματώσουν τον τεράστιο αριθμό αφιχθέντων στα σύνορά μας, προτείναμε τη δημιουργία δικτύου μετανάστευσης, ώστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τον διάλογο για το μεταναστευτικό, είπε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή