Κρίσιμες ώρες με το Oruc Reis: Γιατί «κόπηκε» το εμπάργκο όπλων από τα συμπεράσματα της Συνόδου
Στο επικίνδυνο φόντο που δημιουργεί η νέα επιθετική κίνηση της Άγκυρας, με την παράνομη και επαναπροσδιορίσει μονομερώς τις περιοχές δικαιοδοσίας για την έρευνα και διάσωση, αλλά και με την ρότα αμφισβήτησης του Oruc Reis να επιδεινώνει το θρίλερ νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα εκπέμπει τρια προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα.
Στο τελευταίο κρούσμα των προκλήσεων με τους νέους χάρτες για τις επιχειρήσεις SAR, η ελληνική διπλωματία έχει δημόσια υπενθυμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι αυθαίρετες ενέργειες της δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το σχετικό σήμα προς την Άγκυρα ότι η περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών.
Παράλληλα δεν θα μείνει αναξιοποίητη η ευκαιρία να εκτεθεί διεθνώς η νέα έκφραση της βουλιμικής στρατηγικής του τουρκικού αναθεωρητισμού, η οποία όπως επισημαίνεται δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Επιπλέον δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα.
Αμιγώς επί του πεδίου, ξεκαθαρίζεται εκ νέου προς την τουρκική πλευρά ότι δεν θα πρέπει να υποτιμά την ελληνική αντίδραση, απέναντι στην εντεινόμενη προπαγάνδα περι αποστολής και γεωτρητικού πλοίου: «Για την αποστολή γεωτρύπανου ή οτιδήποτε άλλου, αυτό θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεχτικά η Τουρκία, στο πλέγμα και των αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά και όσων έχουμε πει -και δεν θα διστάσουμε να επαναλαμβάνουμε- ότι θα προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα στο μέτωπο της αποτροπής και παρά την ξεκάθαρη διακήρυξη της Αθήνας ότι δεν θα πέσει στην παγίδα που η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει, διαμηνύεται η ελληνική αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε σενάριο κλιμάκωσης που εξυφαίνεται από την τουρκική πλευρά: «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι ελληνικές διπλωματικές προσπάθειες ώστε η ευρωπαϊκή φαρέτρα των κυρώσεων να γίνει λειτουργική το συντομότερο δυνατό. Η Αθήνα έχει επιτύχει, να την εμπλουτίσει μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και με γεωπολιτικού ενδιαφέροντος εργαλεία, όπως το εμπάργκο όπλων, δυνατότητα που μπήκε πάνω στο ευρωπαϊκό τραπέζι μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Η απαγόρευση της πώλησης αμυντικού υλικού, θα αποτελούσε ένα χτύπημα προς την Τουρκία. Φαίνεται μάλιστα κατά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το politico.eu, ότι είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά μετά από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αποσύρθηκε από το τελικό κείμενο.
Ο κ. Πέτσας ερωτώμενος από το newsbomb.gr δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για αυτήν την αλλαγή:
«Σε αυτή τη φάση, ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως το εμπάργκο όπλων και θα περιμένουμε να δούμε τη συνολική αξιολόγηση της Ε.Ε. και τις τελικές της αποφάσεις απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας.»
Μέχρι στιγμής ο μήνας της ευρωπαϊκής κρίσης για την Τουρκία είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Αποφασισμένος για όλα ο Ερντογάν