Μητσοτάκης-Λαβρόφ: Αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία – Στην «γωνία» ο Ερντογάν
Μία νέα ημέρα φαίνεται πως επιχειρείται να ξημερώσει στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα και την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διεθνής συγκυρία με τα καμώματα της Τουρκίας αλλά και η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσινγκτον, φαίνεται πως αναθερμαίνει τις σχέσεις με την Μόσχα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση με μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική προσπαθεί να εδραιώσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα μηνύματα της ρωσικής διπλωματίας που προηγούνται του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, προοιωνίζουν τα παραπάνω. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται το σαφές μήνυμα μέσω Twitter της Ρωσικής Διπλωματίας, αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ναυτικά μίλια.
«Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου έγινε μια από τις προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», ανέφερε η ανάρτηση, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο που αναπαριστά τη ναυμαχία και δείχνει τα τουρκικά πλοία να φλέγονται.
Η Μόσχα ωστόσο δεν έχει ψυχρανθεί με την Άγκυρα λόγω της Ελλάδας. Εδώ και εβδομάδες η παρέμβαση της Τουρκίας στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ενοχλήσει την Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως το πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων είχε προκληθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά. Τότε, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών Αθήνα και Μόσχα απομακρύνθηκαν μετά την απόφαση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο. Αυτά συνέβησαν γιατί όπως είχε εκφραστεί από ελληνικής πλευράς υπήρξαν καταγγελίες πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες υποδαύλιζαν τις λαϊκές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από τότε έως σήμερα, οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν παγωμένοι με αποτέλεσμα Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν να έρχονται όλο και πιο κοντά. Σε αυτό βοήθησε και η οικονομική συνδιαλλαγή για τους S-400. Μία συμφωνία που έφερε και την ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, παρά τις προσωπικές σχέσεις Ερντογάν-Τραμπ.
Διαβάστε επίσης: Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ
Από την άλλη, η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παραπάνω κενό προκειμένου να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες, σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως η αναβάθμιση των S-400, αλλά και σε πολιτικό, με σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Αξίζει δεν να σημειωθεί πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, πως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου.
«Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.
Σημειώνεται πως κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει την Τουρκία την οποία και χαρακτήρισε ως «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα.
Ο Ερντογάν σε παραλήρημα
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να μην απομακρυνθεί από την Μόσχα, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, λίγες μόλις ώρες πριν ο Ρώσος ΥΠΕΞ έρθει στην Αθήνα.
«Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως εκτιμούν οι αναλυτές επέλεξε την μετωπική με την Ουάσινγκτον προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το deal και οι δοκιμές των S-400.
Το Ισραήλ σταθερά στο «ελληνικό άρμα»
Την ίδια ώρα, άξια αναφοράς είναι και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ