Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο για τις πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Μια ακόμα αποκάλυψη αναφορικά με το σχέδιο επί του οποίου θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Να δώσουμε χώρο στη διπλωματία», αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης για την τάση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο για τις πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
InTime
3'

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, έχοντας θέσει επί τάπητος το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το «Politico» έχει στη διάθεσή του μέρος του σχεδίου και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Το έγγραφο καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες στον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ μόλις τον Νοέμβριο είχαν επεκταθεί κατά ένα έτος οι κυρώσεις που ήδη είχαν επιβληθεί σε δυο πρόσωπα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται σαν μια προσπάθεια να πιεστεί περαιτέρω η Άγκυρα και να συμμορφωθεί στις επιταγές της ΕΕ, ενώ παράλληλα στο έγγραφο γίνεται λόγος και για ευρύτερα μέτρα.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρει πως μια πιθανή επιλογή θα είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της απρόσιτα για τα πλοία της Τουρκίας που είχαν συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Στο έγγραφο, ωστόσο, γίνεται αναφορά στην απόσυρση του Oruc Reis, τονίζοντας πως θα παραμείνει πλέον αγκυροβολημένο για να υπάρξει επιστροφή στις διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το «Politico» αναφέρει, πάντως, πως το σχέδιο συζητήθηκε από Ευρωπαίους πρεσβευτές την Τετάρτη και θα μπορούσε να έχει αλλαγές. Επίσης, προσθέτει πως Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι η διαδικασία για επιβολή νέων κυρώσεων είναι πιθανό να δώσει παραπάνω χρόνο για τη διπλωματία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στο έγγραφο, άλλωστε, τονίζεται πως «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της», ενώ την ίδια στιγμή η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να συνεχίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Νωρίτερα, βέβαια, έγινε γνωστό πως το προσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι υπό διαπραγμάτευση καθώς δεν καλύπτει τα ελληνικά αιτήματα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Συναγερμός» για τη Δυτική Αττική - Ποιοι νομοί είναι και πάλι στο «κόκκινο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή