Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οικονομία και το δίχτυ προστασίας που έρχεται
Εκτός από τη διαχείριση της πανδημίας και τη διαδικασία των εμβολιασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του παρουσία στη Βουλή έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή καταβολής του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και μήνα Φεβρουαρίου αποδεικνύουν πως από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, είναι «να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά της επιχείρησης», ενώ επανέλαβε ότι «όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια, θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες και στους εργαζόμενους».
Και είναι δεδομένο πως στην παρούσα φάση χρειάζεται ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων.
Έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι η κυβέρνηση, χτίζοντας ένα πλέγμα παρεμβάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν δεχθεί το σοβαρότερο πλήγμα από την πανδημία αλλά και την επέκταση του δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους.
Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η αναδρομική μείωση του ποσοστού επιστροφής στους 3 πρώτους κύκλους.
Η Επιστρεπτέα δεν δίνει μόνο ανάσα στις επιχειρήσεις αλλά στηρίζει και την απασχόληση, καθώς μέσω του συγκεκριμένου μέτρου διαφυλάσσονται έως και τον Ιούνιο του 2021 περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης προς το παρόν αποθαρρύνονται τα μαζικά «λουκέτα».
Την άνοιξη οι αποφάσεις
Στην επόμενη φάση τα μέτρα θα είναι πιο στοχευμένα. Και αυτό διότι έχοντας δώσει η κυβέρνηση ήδη στην οικονομία 24 δισ. ευρώ τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πιο στενά. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό επαρκέσουν, με τις εκτιμήσεις πάντως να υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα, εκτός κι αν υπάρξει θετική εξέλιξη με την πανδημία.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποκτήσει πλέον την γνώση και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν μια ακριβή εικόνα για την πτώση τζίρου ανά εταιρεία και ανά περίοδο για το σύνολο του 2020 και βάσει των δεδομένων θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εξατομικευμένα εργαλεία στήριξης.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και οι ανακοινώσεις αναμένονται την άνοιξη. Ωστόσο και τους επόμενους μήνες αναλόγως των αποφάσεων για την άρση ή τη διατήρηση των περιορισμών θα επεκτείνονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.