Δημοσκόπηση: Πού διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Ποια η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 1.205 ατόμων την περίοδο 16-22 Μαρτίου

Δημοσκόπηση: Πού διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Ποια η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών
5'

Διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στέλνουν οι πολίτες σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA. Τόσο το μέτωπο της πανδημίας όσο και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και επεισόδια φαίνεται ότι διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να διατηρεί την σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολίτες φαίνεται πως είναι απογοητευμένοι από την διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεγάλη ανησυχία εκφράζουν για την πορεία της οικονομίας.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 1.205 ατόμων την περίοδο 16-22 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας σε ένα μήνα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λαμβάνει ποσοστό 20,5%, σχεδόν ίδιο με το 20,4% του περασμένου μήνα. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6% και ψυχρολουσία για τη Φώφη Γεννηματά που επίσης δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και χάνει 0,7 μονάδες από τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η πορεία της χώρας

Στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες. Το 45% έλεγε προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% προς τη λάθος και μέσα σε ένα μήνα αυτό το στοιχείο ανέβηκε 12 μονάδες ενώ όσοι έκαναν λόγο για σωστή κατεύθυνση έπεσαν από το 45% στο 36%.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%, όμως πριν από ένα μήνα ήταν στο 45%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%, από 6% τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει αύξηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Στο ερώτημα για το αν η σύγχρονη ιστορία είναι αντάξια των προσδοκιών της εποχής της επανάστασης του 1821, το συντριπτικό 77% λέει όχι και μόλις το 17% ότι είναι αντάξια.

Αξιολόγηση κομμάτων

Στο ερώτημα για το κυβερνητικό έργο, το 40% το κρίνει θετικό και το 53% αρνητικό όμως το ενδιαφέρον είναι ότι από τον Νοέμβριο, όπου οι θετικές γνώμες ήταν στο 51%, έχει υποχωρήσει 11 μονάδες.

Οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κορονοϊου δεν είναι και τόσο καλές. Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσε στο 40% τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση καθώς ο κόσμος ενδεχομένως έχει κουραστεί από τα απανωτά lockdown και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.

Οι πολίτες ερωτώνται αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι και το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Υπάρχει μια άνοδος 5 μονάδων σε ένα μήνα για όσους εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου. Καλά είναι τα νέα για τον εμβολιασμό, αν και οι αρνητές παραμένουν ακόμη πολλοί.

Το 68% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν. Όμως, οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με το 36% που είναι. Ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι 63% θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αν και ένας στους 4 (24%) δεν τα θεωρούν ασφαλή.

Αστυνόμευση

Ένα ποσοστό 54%, αλλά με υποχώρηση 10 μονάδων από τον Ιανουάριο, δηλώνει υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ κατά είναι το 41% από 31%. Μάλιστα κατά είναι το 81% στους φοιτητές και το 65% στις ηλικίες 17-34, απορρίπτεται δηλαδή από τους νέους. Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το 77% συμφωνεί ότι κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία, και μόλις 20% διαφωνούν.

Επίσης, 72% αναφέρει ότι φταίνε ακραία στοιχεία και χούλιγκαν ενώ 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, αλλά το 50% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Στο ερώτημα αν φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν φθορά της κυβέρνησης, το 42% απαντά ότι συμφωνεί και το 53% ότι διαφωνεί.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, 4 στους 10 πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 17% βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τους Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη. Πάνω από 1 στους 4 πολίτες απαντά κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική επέτειος: Η Ελλάδα γιορτάζει! Στα γαλανόλευκα η Αθήνα – Εντυπωσιακές εικόνες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή