Λ. Παπαδήμος: Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην τη διαψεύσουμε. Ας διαψεύσουμε όσους προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί. Η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει» τόνισε ο κ. Παπαδήμος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών.
"Φεύγω από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο...μετά την ολόπλευρη στήριξη της Ευρώπης".
Ανάγκη για ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την ανάπτυξη είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας, καθώς δημιουργούν το πλαίσιο που θα αντισταθμίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής.
«Είναι σαφές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι παράλληλα με την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τις μεταρρυθμίσεις που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα με άμεσο αποτέλεσμα» επισήμανε, ενώ υπεραμυνθηκε πλήρως του προγράμματος, αναφέροντας ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού ήταν αναπόφευκτες.
Στα πλαίσια αυτά έθεσε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα θα πρέπει να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την απασχόληση, ανοίγοντας «παράθυρο ευκαιρίας» για έξοδο από την κρίση.
«Να περάσουμε σε ενάρετο κύκλο»
«Έχει έρθει η ώρα να αντικατασταθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, ελλειμμάτων και νέων μέτρων με ενάρετο κύκλο μεταρρυθμίσεων, εξυγίανσης και ανάπτυξης», ανέφερε, δίδοντας έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων που έχουν σταματήσει και την προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων από το εξωτερικό και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη επενδύσεων.
Επίσης, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την προώθηση των εξαγωγών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξερεύνηση πιθανόν υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
«Και τέλος last but not least, να συνεχίσουμε την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της πάταξη της παραοικονομίας και το σχεδιασμό ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο περί τα μέσα του 2011.
Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι από τα μέσα του 2013 θα είναι ορατά τα σημάδια της ανάκαμψης, ενώ επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε μεταρρυθμίσεις.
«Άλλες αποφάσεις μετά τις εκλογές»
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρει οριστική ημερομηνία για τις εκλογές, ενώ σιβυλλική ήταν η απάντησή του στο εάν θα έρθει ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αναφέροντας ότι «άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».
«Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο» δήλωσε.
Το PSI θα πετύχει
Πάντως, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το PSI θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη επιτυχούς έκβασής τους, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για «μια υπόθεση εργασίας», που θα αντιμετωπιστεί εάν προκύψει, με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν.
"Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (στο PSI) θα είναι σημαντική και επαρκής και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας".
Όχι στον Επίτροπο, ναι στην ενίσχυση της τρόικας
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «δεν συζητείται η τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα». Ωστόσο, η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα θα ενισχυθεί, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση και η παροχή της τεχνικής βοήθειας της ομάδας δράσης, συμβάλλοντας την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του προγράμματος προσαρμογής.