Ολόκληρη η μήνυση Παππά σε Κελέτση - Γιατί τον κατηγορεί
Για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας και της παράβασης καθήκοντος ζητά να ελεγχθεί ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Στις 30 σελίδες της μήνυσης περιέχονται διάλογοι από τα πρακτικά της επιτροπής, ενώ περιγράφεται ότι στις 17 Μαΐου 2021 ξεκίνησε η εξέταση του βασικού μάρτυρα για την ερευνώμενη υπόθεση, Χρήστου καλογρίτσα.
«Κατά την εν λόγω συνεδρίαση ο προαναφερόμενος μάρτυρας προέβη στην κατάθεση διαφόρων αντιφατικών ισχυρισμών, όπως για παράδειγμα στην ανάκληση το προηγούμενου ισχυρισμού του περί ύπαρξης γραπτών μηνυμάτων, που δήθεν επιβεβαιώνει τους κατατεθέντες ισχυρισμούς του, ενώ περαιτέρω υπήρξαν διάλογοι μεταξύ των μελών της επιτροπής, όπως για παράδειγμα μεταξύ του προέδρου αυτής Σταύρου Κελέτση, και ήδη μηνυομένου, και της εισηγήτριας του ΣυΡιζΑ Θεοδώρας Τζάκρη, στους οποίους ο μηνυόμενος απευθύνθηκε με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, όπως «δεν είστε στο κομμωτήριο», με αποτέλεσμα δημιουργηθεί ένταση και να υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της επιτροπής» περιγράφεται στη μήνυση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ζήτησε τα πρακτικά και αντιλήφθηκε ότι η απομαγνητοφώνηση της συνεδρίασης δεν είναι πλήρης. «Αντιθέτως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ουσιώδεις δηλώσεις του εξετασθέντος μάρτυρα, όπως για παράδειγμα η ανάκληση του προηγούμενου ισχυρισμού περί ύπαρξης γραπτών μηνυμάτων, που δήθεν επιβεβαιώνουν τους κατατεθέντες ισχυρισμούς του, καθώς και οι ανωτέρω διάλογοι μεταξύ των μελών της επιτροπής, και δη του προέδρου αυτής, Σταύρο Κελέτση, και της εισηγήτριας του ΣυΡιζΑ, Θεοδώρας Τζάκρη».
Όπως εξηγεί στην μήνυση του ο Νίκος Παππάς, στις 18 Μαΐου, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, υπέβαλε αίτηση με την οποία ζητούσε την διόρθωση και την συμπλήρωση των πρακτικών, ώστε σε αυτά να περιλαμβάνονται επακριβώς όσα κατατέθηκαν από τον εργολάβο μέχρι και την αιφνίδια κρίση της υγείας του που οδήγησε στην διακοπή της εξέτασης του, αλλά και όσα διημείφθησαν μεταξύ των μελών της επιτροπής.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, ο Πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης «αποδέχτηκε ότι η απομαγνητοφώνηση της συνεδρίασης της επιτροπής δεν ήταν πλήρης και ακριβής, πλην όμως ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να μην καταγράφουν στα πρακτικά: α) ορισμένοι ισχυρισμοί του εξετασθέντος μάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα, οι οποίοι κατατέθηκαν από το μάρτυρα μετά από ερωτήσεις μελών της επιτροπής – βουλευτών του ΣυΡιζΑ, καθόσον κατά το μηνυόμενο στα εν λόγω μέλη δεν είχε δοθεί ή είχε αφαιρεθεί ο λόγος, β) παρεμβάσεις βουλευτών του ΣυΡιζΑ, καθόσον κατά τον μηνυόμενο αυτές ήταν αυθαίρετες και γ) αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της επιτροπής και η απαξιωτική φράση του προέδρου προς την κυρία Τζάκρη ότι «δεν είστε στο κομμωτήριο», καθόσον κατά το μηνυόμενο ο ίδιος είχε προβεί σε ανάκληση του εν λόγω ισχυρισμού του».
Στην μήνυση περιγράφεται ότι αυτή η απόφαση του κυρίου Κελέτση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων μελών της επιτροπής, προερχόμενων από περισσότερα κόμματα, αφού «αυτή απόφαση εκτός από αυθαίρετη και παράνομη, είναι επικίνδυνη, και μπορεί να οδηγήσει στην διαστρέβλωση των αποδεικτικών μέσων και τελικά στην αλλοίωση της αποδεικτικής διαδικασίας, ενώ περαιτέρω παραβιάζει κατάφωρα τα υπερασπιστικά δικαιώματα του ελεγχόμενου».
Ο κ. Παππάς εξηγεί στο δικόγραφο ότι «ο εκάστοτε εξεταζόμενος μάρτυρας μπορεί, έστω και ακουσίως, κατά την παρέμβαση – ερώτηση μέλους της επιτροπής να προβεί σε ουσιώδη κατάθεση για την ερευνώμενη υπόθεση, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση με την ανάκληση του προηγούμενου ισχυρισμού του Καλογρίτσα, πλην όμως ο πρόεδρος της επιτροπής απεφάνθη ότι ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα γραφτεί στα πρακτικά, αλλά θα πρέπει ο εξεταζόμενος μάρτυρας να ερωτηθεί ξανά, όταν ο ίδιος ο μηνυόμενος θα κρίνει ότι πρέπει να δώσει το λόγο σε μέλος της επιτροπής. Όπως είναι αυτονόητο ο μάρτυρας μπορεί κατά την επανεξέταση του να μην επαναλάβει το κατατεθέντα κρίσιμο ισχυρισμό του ή να προβεί σε διαφοροποίηση του, ματαιώνοντας τελικά τον σκοπό της διά ζώσης εξέτασης».
Τι υποστήριξε ο Κελέτσης στην επιτροπή
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης 18 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής κ. Σταύρος Κελέτσης υποστήριξε για το θέμα: «Δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλές παρεμβάσεις, οι οποίες μας οδήγησαν σε μία εκτροπή της διαδικασίας και ομολογώ ότι υπήρξε και από την πλευρά μου σε κάποια στιγμή, μια εντελώς άτοπη, ατυχής, όπως θέλετε πείτε την, παρέμβαση και με έναν άτυχη τρόπο απευθύνθηκα στην συνάδελφο κυρία Τζάκρη. Στην περίπτωση εκείνη, όσα λοιπόν ήταν με διακοπές είχα δώσει εντολή – και είναι δικό μου δικαίωμα απόλυτο, να μην καταγράφονται στα πρακτικά, διότι κανείς άλλος δεν είχε το λόγο, πλην του κυρίου Καλογρίτσα που κατέθετε και μου που ζητούσα διευκρινιστικές ερωτήσεις. Κατά συνέπεια, όλα εκείνα τα σημεία που υπήρξαν αυτές οι αντεγκλήσεις που ήταν εκτός της διαδικασίας, εγώ έδωσα εντολή να διαγραφούν, αφού πρώτα ζήτησα να ανακληθεί και αυτό το οποίο είπα».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 2.020 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 56 θάνατοι και 617 διασωληνωμένοι