Ξανθός στο Newsbomb.gr: Το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιώτες στο ΕΣΥ είναι casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Απίστευτη χυδαιότητα» χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός την κατηγορία περί «υγειονομικού σαμποτάζ» που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ο λόγος του πρωθυπουργού είναι «ντροπή», «τοξικός», «διχαστικός» και «επικίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία».

Ξανθός στο Newsbomb.gr: Το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιώτες στο ΕΣΥ είναι casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ
7'

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη, υποστηρίζοντας πως οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις βλάπτουν την αξιοπιστία ενός εγχειρήματος που «βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια και στην κοινωνική συστράτευση». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επενδύσει στην πόλωση, να μην «ποντάρει» στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων.

Επίσης, χαρακτήρισε «ιδεολογική εμμονή» του Κυριάκου Μητσοτάκη την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, αφού κατά τη γνώμη του, μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε υποχώρηση της ποιότητας στο όνομα του κέρδους και μετακύλιση μέρους του κόστους περίθαλψης στον πολίτη, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η κυβερνητική «γραμμή» αποτελεί casus beli για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στο Newsbomb.gr:

  • Κύριε Ξανθέ, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα. Με δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος και γνωρίζοντας πως ο τομέας της Υγείας είναι από τα βασικά ζητήματα της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο το σχέδιο σας ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών;

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι μια «άσκηση επι χάρτου» μακριά από την πραγματικότητα του ΕΣΥ και τις ανάγκες της κοινωνίας . Μετά την αρχική παρουσίαση της από τον Α.Τσίπρα και το δημόσιο σχολιασμό της από έγκυρους επιστήμονες και ειδικούς στην πολιτική υγείας, ακολούθησαν πάνω από 20 περιφερειακές και θεματικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, στις οποίες ζητήθηκε η γνώμη υγειονομικών, εργαζομένων στις δημόσιες δομές, εκπροσώπων ασθενών και των τοπικών κοινωνιών. Η εικόνα από τις συναντήσεις αυτές είναι ότι το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί εγγύηση για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών αλλά και με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασθενών.

  • Επιμένω στο θέμα, γιατί η κυβέρνηση προτάσσει ως λύση στα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, την είσοδο των ιδιωτών…

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πουθενά στον κόσμο δεν συνέβαλλε στην αναβάθμιση τους. Το σχέδιο των ΣΔΙΤ και της διευκόλυνσης ιδιωτικών επενδύσεων στο «σκληρό πυρήνα» του ΕΣΥ, είναι μια νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ, που οδηγεί στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών υγείας (νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας), στην υποχώρηση της ποιότητας στο όνομα του κέρδους, στη μετακύλιση μέρους του κόστους περίθαλψης στον πολίτη και, τελικά, στη διεύρυνση των ανισοτήτων στη φροντίδα Υγείας. Η «γραμμή» αυτή είναι casus beli για τον ΣΥΡΙΖΑ και, ελπίζω, για όλη την προοδευτική αντιπολίτευση, τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και συνολικά την κοινωνία, που την περίοδο της πανδημίας συνειδητοποίησε την αξία της καθολικής, δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης.

  • Τελικά, η αντιπολίτευση προχώρησε σε «υγειονομικό σαμποτάζ», όπως σας κατηγόρησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός;

Πρόκειται για απίστευτη χυδαιότητα. Είναι ντροπή, είναι τοξικό, διχαστικό και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, να μιλά έτσι ο Πρωθυπουργός σε μια φάση που απαιτούνται κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για να αντιμετωπιστεί αξιοπρεπώς η παρατεινόμενη και πολυεπίπεδη κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί γιατί στα μείζονα θέματα (περιοριστικά μέτρα, lockdown, εμβολιασμοί) συνέβαλλε στη συνειδητή και υπεύθυνη στάση της πλειονότητας των πολιτών, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε λάθη, παραλείψεις και αδιαφανείς χειρισμούς της κυβέρνησης. Και, το κυριότερο, αντιπροτείνοντας ένα διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και ενδυνάμωσης του ΕΣΥ. Με προτεραιότητα την καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, το συστηματικό testing στους χώρους εργασίας και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, την ενισχυμένη προνοσοκομειακή και κατ’οίκον φροντίδα με αξιοποίηση της ΠΦΥ, τη στήριξη των κρίσιμων «κρίκων» των νοσοκομείων (ΤΕΠ, κλινικές και ΜΕΘ-covid), την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στις «αιχμές» των επιδημικών κυμάτων, την οργανωμένη μετανοσοκομειακή παρακολούθηση των ασθενών με κορονοϊό.

  • Το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί παρουσιάζουν κάμψη. Πως κρίνεται την ως τώρα πορεία του προγράμματος, αλλά και τα «κίνητρα» εμβολιασμού προς τους νέους;

Είναι γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα αρχίζει να επιβραδύνεται επικίνδυνα και να εξαντλείται η δεξαμενή των «προθύμων». Το γιατί , απαιτεί σοβαρή επιδημιολογική και κοινωνική έρευνα και, στη συνέχεια, στοχευμένη αντιμετώπιση. Από επαγγελματίες υγείας, από ειδικούς στην κοινωνική ψυχολογία και στην επικοινωνία, από ανθρώπους με επιρροή σε ειδικά ακροατήρια. Για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν. Και να προσεγγίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το αναγκαίο «ανοσιακό τείχος». Χωρίς αυτό, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και τελικά θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία. Η ιστορία του voucher των 150 ευρώ για τους νέους, ευτελίζει μια πράξη όχι μόνο ατομικής προστασίας αλλά κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ο εθελοντικός εμβολιασμός.

  • Συμφωνείτε με τον «διαχωρισμό» των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που σκέφτεται η κυβέρνηση;

Οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις βλάπτουν την αξιοπιστία ενός εγχειρήματος που βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια και στην κοινωνική συστράτευση. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επενδύσει στην πόλωση, να μην «ποντάρει» στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων. Γιατί αλλιώς, δεν θα καταφέρει ούτε τη Δημόσια Υγεία να προστατέψει, ούτε την κοινωνική συνοχή να διασφαλίσει, ούτε την τήρηση του Συντάγματος και των αρχών του Κράτους Δικαίου να εγγυηθεί.

  • Η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού, όμως την ίδια στιγμή χαλαρώνει τα μέτρα, γεγονός που αν μη τι άλλο, είναι αντιφατικό. Εσάς, ως επιστήμονα, σας ανησυχεί αυτό που συμβαίνει;

Είναι φανερό ότι μετά το 3ο κύμα η ισορροπία μεταξύ Δημόσιας Υγείας-Οικονομίας έχει αλλάξει δραματικά . Η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ανοίξει τα πάντα ρίχνοντας τα standards υγειονομικής ασφάλειας (βλ. ευρεία χρήση των μη αξιόπιστων self-tests). Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εμφάνιση της «μετάλλαξης Δέλτα», η οποία, όπως όλες οι μεταλλάξεις του Covid, «εκμεταλλεύεται» τα κενά στον εμβολιασμό και απειλεί με σοβαρή αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Και με επίσπευση της εμφάνισης ενός 4ου επιδημικού κύματος, άγνωστης έντασης και διάρκειας. Η μόνη λύση είναι η επιδημιολογική εγρήγορση – ειδικά στις τουριστικές περιοχές- και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, μαζί με την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ. Το «σήμα» χαλάρωσης για να υπηρετηθεί το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης, οδηγεί σε υποτίμηση του κινδύνου, που μπορεί να αποβεί καταστροφική.

  • Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει ανοιχτά, πλέον, για μία «προοδευτική κυβέρνηση». Με δεδομένο ότι ο κορμός της θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή τη κατεύθυνση;

Το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη φάση είναι να συνειδητοποιηθεί από την κοινωνία η ανάγκη αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Να αντιληφθούν οι πάντες ότι η συντηρητική και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ούτε τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, ούτε την στήριξη των εργαζομένων, της πραγματικής οικονομίας και των μεσοστρωμάτων. Άρα, η πρώτιστη προτεραιότητα είναι μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι πολιτικές συμφωνίες με δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής αντιπολίτευσης, έπονται. Το πεδίο της Υγείας είναι προνομιακό για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου υπεράσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από τη νεοφιλελεύθερη «μετάλλαξη» του, την οποία μεθοδικά επιχειρεί η κυβέρνηση και το «σύστημα Μητσοτάκη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας στο Newsbomb.gr: Εάν η Τουρκία θέλει ατζέντα εφ' όλης της ύλης, δεν θα είμαστε στον διάλογο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή