ΤΟ POWER GAME ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εμβολιασμοί: Άδεια άνευ αποδοχών, υποχρεωτικότητα και διακομματική συναίνεση

Ποιο είναι το plan B της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Γιατί αντιδράει ο ΣΥΡΙΖΑ; 
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

«Ότι κάνουμε μέχρι τέλος Αυγούστου, μετά υποχρεωτικότητα και διακομματική συναίνεση... », αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλο plan B δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα πλην του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο οποίος όμως προϋποθέτει διακομματική συναίνεση για να μην υπάρξουν υπολογίσιμες αντιδράσεις.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητά μια εντός ή εκτός εισαγωγικών πολιτική νομιμοποίηση αυτής της επιλογής, αφού το νομικό σκέλος είναι εξόχως πολύπλοκο... Από την άλλη μεριά δεν φαίνεται σύσσωμη η αντιπολίτευση να συναινέσει στις όποιες επιλογές της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια καλή ευκαιρία να ασκήσουν δριμεία κριτική στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης εκτιμούν ότι το κύμα των μη εμβολιασθέντων είναι μια καλή «μαγιά» που με την κατάλληλη... επαναστατική γυμναστική θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος «πολιτικής ανυπακοής».

Για τους παραπάνω λόγους στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι είναι υπέρ του εμβολίου, αλλά από την άλλη μεριά θα υπερασπιστούν όπως λένε το δικαίωμα των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Συμπερασματικά η όποια συστράτευση ή συναίνεση θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη κι αυτό το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόλα αυτά, στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της διακομματικής συστράτευσης: «Από την 1η Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», ήταν η ακριβής φράση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ευελπιστεί τουλάχιστον να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον συνδέσει με το κίνημα των αντεμβολιαστών...

Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να φέρει τα κόμματα του κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους και να αναλάβουν ξεκάθαρη θέση αν είναι υπέρ ή κατά των εμβολιασμών... Για αυτό το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί συνεχώς την έκφραση «εθνική προσπάθεια» και «εθνική υπόθεση».

Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι η διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται σε ένα power game πολιτικής τακτικής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με απρόβλεπτες συνέπειες. Πάνω σε αυτό τον καμβά η κυβέρνηση, αρχές Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην διαβόητη υποχρεωτικότητα με βασική ποινή κατά των μη εμβολιασθέντων την άδεια άνευ αποδοχών.

Το μέτρο που αρχικά είχε προταθεί για μετακίνηση των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες γραφείου εκτιμάται πως όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα αφού όλοι θα σπεύδουν να μετακινηθούν σε κάποιο χαλαρό πόστο από το οποίο θα εξασφαλίζουν κανονικά το μισθό τους.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα είναι καυτό και υγειονομικά και πολιτικά...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή