Ηλιόπουλος: Η πολιτική Μητσοτάκη είναι ο βασικός παράγοντας ανασφάλειας για τους πολίτες

«Η ΝΔ που βγήκε με πρόγραμμα την ασφάλεια είναι ο βασικός παράγοντας ανασφάλειας των πολιτών» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ Μητσοτάκης επιτελικό κράτος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ANDREA BONETTI
4'

«Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη σε live μετάδοση», κατηγόρησε για ακόμη μια φορά σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και σε όσους έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο πολιτικός διάλογος πρέπει να σέβεται αυτή την πραγματικότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης γελιέται ότι θα διώξει τις πολιτικές ευθύνες από πάνω του διώχνοντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ή με ανασχηματισμούς. Η πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη φέρει το όνομά του. Το ίδιο και η επιχειρησιακή ευθύνη αφού συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι' αυτό εμείς δεν ζητάμε την παραίτηση των κκ Χρυσοχοΐδη ή Χαρδαλιά. Δεν μας ενδιαφέρει να ζητήσουμε από ένα "σκιάχτρο" να παραιτηθεί. Οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού», επισήμανε, ενώ επέρριψε ευθύνες και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε σαφή εικόνα και σωστή διαχείριση για τα εναέρια μέσα: «Δεν γίνεται στην Εύβοια να μην γνωρίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής πόσα εναέρια μέσα επιχειρούσαν, ούτε γίνεται ο κ. Χαρδαλιάς να λέει ψέματα για τον αριθμό τους. Δεν γίνεται να ανακοινώνει 74 εναέρια μέσα το πρωθυπουργικό γραφείο και τελικά να είναι μόλις 20 πάνω από την Εύβοια».

«Είναι ακριβώς η πολιτική Μητσοτάκη που έχει εκτοξεύσει την ανασφάλεια των πολιτών. Η ΝΔ που βγήκε με πρόγραμμα την ασφάλεια είναι ο βασικός παράγοντας ανασφάλειας των πολιτών. Ασφάλεια δεν είναι να προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς, αλλά να έχει ο κόσμος πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση που επιχειρεί να κλείσει νοσοκομεία και να συγχωνεύσει κλινικές. Ασφάλεια είναι επιπλέον να ξέρεις ότι θα μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινητοποιηθεί σε έκτακτες συνθήκες», σημείωσε.

Υπενθυμίζοντας ότι μετά την τραγωδία του 2018: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια ανεξάρτητη πολιτικά επιτροπή εμπειρογνωμόνων που κατέληξε στο σχέδιο Γκόλνταμερ για την αναδιαμόρφωση της πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα προχώρησε υπήρξε και καταλογισμός επιχειρησιακών ευθυνών, αφού απομακρύνθηκαν τότε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ αναβάθμισε σε γενικό γραμματέα η ΝΔ».

Ο Ν. Ηλιόπουλος εκτίμησε πως «το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Αριστερά αυτή τη στιγμή είναι να επιχειρήσει να κάνει 'πολιτικό ταμείο' πάνω στην καμένη γη». «Το 2007 την πιο χυδαία αντιπολίτευση απέναντι στις πυρκαγιές είχε κάνει ως βουλευτής του ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτός ο τρόπος πολιτικής έχει γίνει ηγεμονικός πλέον στη ΝΔ, που έχει αποκτήσει μια κατεύθυνση alt-right», τόνισε. «Δουλειά της Αριστεράς είναι να οργανώσει την αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που επλήγησαν. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Και ταυτόχρονα να προτείνει σοβαρές λύσεις για τα ζητήματα του περιβάλλοντος», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε στη συνέχεια: «Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια δεν πρέπει να προχωρήσει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο χωρίς την τοπική κοινωνία. Όλα οφείλουν να προχωρήσουν στη βάση των οικονομικών αναγκών του νησιού και της οικολογικής του ανασυγκρότησης. Χρειαζόμαστε νέο μοντέλο παραγωγής, αλλά και κατανάλωσης ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να αφορά την κοινωνία, όχι να δημιουργήσει περισσότερους αποκλεισμούς. Και την ίδια στιγμή, τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης πρέπει να επανέλθουν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης».

Ακόμη πρότεινε: «Απαιτείται άμεσα ν' ανοίξει τη συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ -ειδικά για τη βόρεια Εύβοια. Να αποσυρθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος του κ. Χατζηδάκη, που πέρασε πέρυσι μέσα στο καλοκαίρι, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να καταργηθεί το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών. Όταν ακυρώνεις τους δασικούς χάρτες κλείνεις το μάτι σε όσους θέλουν να καταπατήσουν δημόσια γη. Πρέπει άμεσα να γίνει η συζήτηση για ένα κλιματικό νόμο. Επιπλέον η χώρα είναι κρίσιμο να έχει άμεσα δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο. Το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν είχαμε είναι ζήτημα πολιτικών διαμεσολαβήσεων και συμφερόντων».

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε επιπλέον: «Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018-2019 λειτούργησε ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους, αλλά αυτό καταργήθηκε από τη ΝΔ. Το πρόβλημα της έλλειψής τους το αντιμετωπίσαμε τώρα με τις πυρκαγιές. Όταν, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη για την νομιμοποίηση των πενταετούς συμβάσεως πυροσβεστών η ΝΔ ήταν ενάντια γιατί υπερασπίστηκε τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν - Στις 19:30

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή