Δ. Καρύδης: Με Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ κάνει την έκπληξη!
Η δίκαιη κατανομή βαρών και η εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης είναι τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ που πρέπει κατά τον Δημήτρη Καρύδη να αλλάξει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη
Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές, ενώ σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης συνεργασίας, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν τη χώρα εντός της Ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ.
Εκτιμά ότι η πρόθεση αποχής έχει σπάσει κάθε προηγούμενο φράγμα, γεγονός που αν αποτυπωθεί στις κάλπες θα είναι μια μεγάλη ήττα της Δημοκρατίας και καταγγέλλει τα συμφέροντα της επιστροφής στη δραχμή και της απομόνωσης της χώρας, που τροφοδοτούν το διχασμό.
Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης στο newsbomb:
Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;
Ποτέ δεν πάει κανείς σε μια εκλογική αναμέτρηση για να χάσει. Η νίκη είναι αμετακίνητος στόχος. Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πετύχει την έκπληξη αρκεί να δουλέψει σοβαρά, με υπευθυνότητα, όραμα και να είναι αποφασισμένο να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;
Το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της δίκαιης κατανομής των βαρών και της εμπέδωσης αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.
Το δεύτερο είναι η άμεση προώθηση ενός παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου τραβώντας μια βαθιά διαχωριστική γραμμή με το καταναλωτικό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Αγροτική παραγωγή, καινοτομία, ενέργεια, Τουρισμός και Ναυτιλία πρέπει να γίνουν τα πέντε βασικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η μείωση και η αναδιοργάνωση του κράτους, η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η γρήγορη αποκρατικοποίηση πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι τα επόμενα στοιχήματα.
Όλα τα παραπάνω συμπληρώνονται με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που σε συνθήκες κρίσης αποτελούν πρώτιστο καθήκον.
Το ΠΑΣΟΚ ο κόσμος το αγάπησε γιατί φρόντισε τους αδύναμους, έδωσε ευκαιρίες και ώθηση στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και έκανε την Ελλάδα μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, κάνοντας την αυτοκριτική μας πρέπει να επιστρέψουμε με σκληρή δουλειά, χωρίς μεγάλα λόγια σε αυτή την πορεία. Τότε και μόνο τότε μπορεί να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη του λαού μας.
Ο νέος Πρόεδρός μας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα. Ζητώντας συγγνώμη για το παρελθόν ξαναγράφει το παρόν και το μέλλον. Το μεγάλο θέμα είναι να ξανακερδίσουμε την ψυχή των ψηφοφόρων μας.
Να ξαναγίνουμε ένα δημιουργικό κίνημα της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Να δώσουμε ζωτικό χώρο και δουλειά στους νέους και να ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον τους. Να τους προτρέψουμε να δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα.
Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος που ξεπερνούν εφήμερους διαχωρισμούς του τύπου μνημόνιο - αντιμνημόνιο στους οποίους τα άκρα –δεξιά και αριστερά- θέλουν να καθηλώσουν την πατρίδα μας.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;
Είναι νωρίς ακόμα για να προκαταλαμβάνουμε τη βούληση του ελληνικού λαού. Είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές. Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκδηλώσουν την προτίμησή τους. Πάνω από όλα, μεγάλη σημασία για τα επόμενα χρόνια, έχει η συνεργασία και η συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν η χώρα μας να συνεχίσει την πορεία της στην Ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ. Η Ευρώπη να αλλάξει προς προοδευτικότερη και κοινωνικά δικαιότερη κατεύθυνση, επειγόντως. Για να γίνει αυτό πράξη είναι ανάγκη να αγωνιστούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.
Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;
Η βία οδηγεί στο κοινωνικό χάος, από το οποίο ο μόνος που βγαίνει πάντα χαμένος είναι ο λαός. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Δημοκρατία να παραδοθεί στο «μπάχαλο» και την τυφλή βία. Άλλωστε η διεθνής εμπειρία είναι γεμάτη από τέτοιου είδους παραδείγματα, τα οποία πρέπει να μας γίνουν μάθημα.
Να αρνηθούμε κάθε φανατισμό αλλά και κρατικό αυταρχισμό. Να πορευτούμε με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Η εκδίκηση είναι κακός σύμβουλος. Να αναδείξουμε την αυτοπεποίθησή μας. Να κάνουμε βαθιές αλλαγές σε ένα πολιτικό σύστημα που, ενώ τώρα το απορρίπτουμε, το ποτίσαμε για να γιγαντωθεί. Είτε με την συμμετοχή μας είτε με την συνενοχή μας. Δυστυχώς, ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς πιστεύουν ότι με το να καλλιεργούν τη βία, θα κορφολογήσουν εκλογικά οφέλη από το θυμό και την αγανάκτηση των απλών ανθρώπων που πληρώνουν το μάρμαρο. Ξεχνούν όμως ότι, όπως έχει διδάξει η ιστορία, πίσω από ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις καραδοκεί ο φασισμός και όταν το καταλαβαίνουν είναι πλέον αργά.
Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;
Στις εκλογές του 2009 η αποχή ήταν αυξημένη. Κινήθηκε όμως εντός επιτρεπτών ορίων. Σήμερα φαίνεται ότι η πρόθεση για αποχή έχει σπάσει κάθε προηγούμενο φράγμα. Αν αυτό αποτυπωθεί και επισήμως στις ερχόμενες εκλογές θα είναι μια μεγάλη ήττα της Δημοκρατίας. Διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι έστω και την τελευταία στιγμή όλοι θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα της κρίσης έχει απόλυτη ανάγκη την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για να ορθοποδήσει και να χαράξει ένα καινούριο μέλλον. Το μήνυμα είναι ψηφίζουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;
Απέναντι στον αγώνα ζωής που έδωσε και δίνει η Ελλάδα για να σωθεί, αναπτύσσονται τα συμφέροντα που καλλιεργούν τον πανικό και σκορπίζουν το φόβο και την ανασφάλεια. Τα συμφέροντα της επιστροφής στη δραχμή και της απομόνωσης της χώρας. Κάθε φορά, κάθε στιγμή ανακαλύπτουν φανταστικούς εχθρούς και κατασκευάζουν καθημερινά σενάρια χρεωκοπίας.
Τροφοδοτούν το διχασμό όταν έχουμε αυτή την ώρα χρέος να παλέψουμε ενωμένοι, τόσο απέναντι στην αναλγησία του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού όσο και απέναντι στον κακό μας εαυτό, το πελατειακό σύστημα και τη δημαγωγία.
Ο λαός μας μπορεί να είναι θυμωμένος και να αγανακτεί με τις αδικίες, θέλει όμως να διαμορφωθεί ένα στιβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πάνω απ΄ όλα θέλει η Ελλάδα να αλλάξει και δείχνει εμπιστοσύνη στους νέους πολιτικούς που παλεύουν καθημερινά δίπλα του με ευαισθησία για μια καλύτερη ζωή. Αυτό αποτελεί διαβατήριο για να εκτιμηθεί μια τιτάνια προσπάθεια 2,5 χρόνων με την επιβεβαίωση της από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;
Η έλλειψη αρχών και αξιών είναι ίσως και η βαθύτερη αιτία της τεράστιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που ζούμε. Της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Προφανώς ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις του. Το μεγάλο ζήτημα είναι όμως να δουλέψουμε όλοι για να αλλάξουμε όσα πληγώνουν τους πολίτες και την κοινωνία. Να αλλάξουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει φτάσει στα όριά του. Χρέος μας είναι να ενισχύσουμε τη διαφάνεια με το πόθεν έσχες. Να θεσπίσουμε όρια κοινοβουλευτικών θητειών (2-3). Να εξαντλείται η τετραετία. Οι βουλευτές να μη γίνονται Υπουργοί. Να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να καταργηθούν οι εκλογικές περιφέρειες μαμούθ. Μόνο με τομές στο πολιτικό σύστημα μπορούμε να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.