Αλέξης Τσίπρας: Με πανδημία, ΔΕΗ και απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία
Στη Δυτική πλευρά της Μακεδονίας, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε υψηλά ποσοστά παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος του
Από τη Κοζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά κυρίως στα δύο θέματα που «καίνε» την ευρύτερη περιοχή και δεν είναι άλλα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση.
Η Δυτική Μακεδονία είναι μία από τις περιφέρειες της χώρας όπου σημειώνονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Επίσης, είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες της περιοχής επιβιώνουν χάρη στα εργοστάσια λιγνίτη που παράγουν ρεύμα για λογαριασμό της ΔΕΗ και που σήμερα βρίσκονται σταδιακά σε διαδικασία μείωσης της παραγωγής.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μέχρι το 2028, οπότε και η κυβέρνηση έχει καθορίσει ως χρονιά που θα σταματήσει η λειτουργία τους, χιλιάδες άνθρωποι και οι οικογένειες τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ανεργίας και της φτώχειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν χαθεί ήδη περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας στη περιοχή, από σχετιζόμενα με τη παραγωγή ενέργειας επαγγέλματα.
Φυσικά, η διαδικασία αυτή συσχετίζεται άμεσα και με την πρόσφατη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ σε συγκεκριμένο fund που αυτή τη στιγμή «οργιάζει» στη χώρα μας, αλλά και με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στο φυσικό αέριο, ως καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη, όπως αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, αν και η πανδημία εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα, θα εστιάσει ιδιαίτερα στο παραπάνω ζήτημα. Μάλιστα, αναμένεται να παρουσιάσει και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - το οποίο και είχε καταθέσει ως κυβέρνηση.
Η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στην απολιγνιτοποίηση, όμως βάζει δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να μην καταστραφεί η τοπική κοινωνία, που όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ζει εν πολλοίς από αυτή τη δραστηριότητα. Και δεύτερη είναι η χώρα να είναι έτοιμη να αντικαταστήσει ότι θα χάσει από εκεί στο ζήτημα της παραγωγής ενέργειας.
Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να επιτεθεί στη κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδίου ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, όπως θα υπενθυμίσει, σχετικά πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι θα βάλει «στοπ» στη παραγωγή λιγνίτη το 2023, κάτι βέβαια που αναγκάστηκε να αναιρέσει σχεδόν αμέσως, καθώς η χώρα θα έμενα χωρίς ρεύμα.
Από εκεί και πέρα, το σχέδιο της Κουμουνδούρου θα προβλέπει το τέλος της παραγωγής λιγνίτη από το 2030 και μετά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης της περιοχής, με βασικό άξονα την αποκατάσταση των εδαφών στα λιγνιτικά πεδία και την απόδοση τους στη τοπική κοινωνία, ένα έργο που όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαρκέσει δεκαετίες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Παρθένα Κουτμερίδου: Η συγκίνηση για το μωρό που σώθηκε, ο φόβος και το τραγικό τέλος (vid)
Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Αυτός είναι ο διοικητής που βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο
Γονικές παροχές: Το αδιαχώρητο επικρατεί σε δήμους, εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία