Όλι Ρεν: "Τρομακτικό το πρόγραμμα εξυγίανσης"

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπογράμμισε ο Eπίτροπος Όλι Ρεν...

4'

«Τρομακτικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Όλι Ρεν, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι τον Μάιο όταν υπογραφόταν το μνημόνιο δεν πίστευε ότι ως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα είχε πάρει τόσα πολλά και αποτελεσματικά μέτρα. Ο επίτροπος είπε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειες της και για αυτό αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Όλι Ρεν μίλησε για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, όχι μόνο στις αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Ελλάδα, αλλά και τις πλούσιες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, προκειμένου και αυτές να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και να μην στηρίζονται πλέον τόσο στα εμπορικά πλεονάσματα.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι μια κρίση του ευρώ, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Στo συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, οφείλεται εν μέρει και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ απο την τρέχουσα κρίση.

Τέλος αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, στις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Επίτροπος Ρεν θα συζητήσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γενικότερα τους τρόπους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ρεν και εάν θα πρέπει να περιμένουμε ένα «αναθεωρημένο: "Καλό κουράγιο Έλληνες"», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι αυτή η αναφορά του κ. Ρεν είχε γίνει γιατί κουράγιο χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε όλοι μας.

Σημείωσε δε ότι η επίσκεψη του κ. Ρεν, ο οποίος «έχει άποψη και ρόλο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες που έχουν έναν σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στο ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης. «Ο ελληνικός λαός δείχνει την ωριμότητα που διαθέτει για να ξεπεράσουμε την πολύ μεγάλη κρίση», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε δηλώσει την Τρίτη ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Το 50% αντί του 90% του χρόνου του –όπως προηγουμένως είχε επισημάνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- παραδέχθηκε ότι αφιερώνει για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών που παραχώρησαν στη συνέχεια.

Το άλλο 50% του χρόνου του, ο Όλι Ρεν το αφιερώνει –όπως είπε- στο πρόβλημα της Ιρλανδίας, ενώ το 100% στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος και στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και ότι αλλάζει μέσα από τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει θετικά το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βρει τον δρόμο της, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους έξι μήνες η χώρα έχει κάνει πρωτόγνωρη προσπάθεια και έχουμε βάλει μπροστά ένα τολμηρό και μεγάλο πρόγραμμα τομών και αλλαγών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή