Προσωπική βεντέτα ανοίγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Προσωπική βεντέτα ανοίγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρώην πρωθυπουργό και προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Παύλο Τσίμα, ο κ. Βενιζέλος «αποφλοίωσε» με εύσχημο τρόπο την διετία της πρωθυπουργίας Παπανδρέου.
Κράτησε σαφείς αποστάσεις –ή και καταδίκασε– τρεις βασικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού: α)την επιλογή να περάσει η χώρα υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ, β)το προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και γ)την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Σε σχέση με την πρώτη επιλογή ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι ο ίδιος διαφωνούσε. Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του ήταν η εξής: «δεν ήμουνα μέσα στο σύστημα που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις. Εγώ ήμουνα Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήμουνα εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχα αυτή την αντίληψη για τα πράγματα». Η δήλωση αυτή ανοίγει νέες ερμηνείες για την επιλογή του δρόμου του ΔΝΤ, αφού μέχρι σήμερα η επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι αυτός ο δρόμος ήταν μονόδρομος. Με την δήλωση όμως αυτή του κ. Βενιζέλου, διαφαίνεται πως υπήρχαν διαφορετικές φωνές μέσα στην τότε κυβέρνηση για το πώς θα βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.
Για το «λεφτά υπάρχουν» ο κ. Βενιζέλος είπε πως ήταν ένα λάθος της προεκλογικής περιόδου. Με εκείνο το σύνθημα, πολλοί δημοσκόποι εκτίμησαν πως δόθηκε η χαριστική βολή στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εκείνη την προεκλογική περίοδο έταζε στον ελληνικό λαό… ιδρώτα, δάκρυα και αίμα. Ο κ. Παπανδρέου ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται εκείνο το σύνθημα. Αντίθετα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Το "λεφτά υπάρχουν" ήταν λάθος, λάθος για την παράταξη, λάθος για τη χώρα, νομίζω ότι χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και της Κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές και της κοινωνίας, δημιούργησε προσδοκίες...»
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος επίσης πήρε μια διαφορετική στάση από τον κ. Παπανδρέου. Και αυτό αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα σε κάθε ευκαιρία ο πρώην πρωθυπουργός. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σχετικά: «Αιφνιδιάστηκα με την εξαγγελία που έγινε για το δημοψήφισμα και προσπάθησα μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να διαμορφώσω ένα πλαίσιο, ότι εντάξει να το δούμε κι αυτό, αλλά μετά τη συμφωνία, μετά το PSI, αφού ολοκληρωθούν όλα, αφού πάρουμε τα λεφτά, χωρίς να τίθεται θέμα παραμονής στο ευρώ και θα μπορούσαμε και να το αποφύγουμε, έτσι είπα αμέσως, αν συγκεντρωθεί στη Βουλή πλειοψηφία 3/5, 180 βουλευτών. Μετά έγιναν αυτά που ξέρετε, έγιναν οι Κάννες και γυρνώντας από τις Κάννες έκανα τη δήλωση, η οποία στην πραγματικότητα ανακάλεσε το δημοψήφισμα».
Οι σχέσεις των δύο αντρών ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες. Από το 2007 και μετά το «ψύχος» που τις χαρακτήριζε ποτέ δεν θέρμανε. Όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο με αποβολή από την κυβέρνησή του. Ήταν τότε που ο κ. Βενιζέλος μίλησε σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο για χαμένη πολιτική διεύθυνση της χώρας. Λίγο μετά, προκειμένου να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησής του, τον έχρισε υπουργό Οικονομικών.
Λίγο πριν να αναλάβει πρόεδρος του κόμματος ο κ. Βενιζέλος, αλλά και αμέσως μετά, η οικτρή κατάσταση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχεδόν μονοπώλησε εφημερίδες και ιστοσελίδες για μέρες. Επίσης οι επιθέσεις που δεχόταν ο κ. Παπανδρέου από στελέχη του κόμματος (βλέπε Βάσω Παπανδρέου κα) δεν προκάλεσαν την αντίδραση της νέας ηγεσίας. Το σίγουρο είναι ότι οι παπανδρεϊκοί θα αντιδράσουν, όμως άγνωστος παραμένει ο χρόνος που θα δώσουν την αποφασιστική απάντησή τους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπανδρέου διατηρεί εδώ και μήνες χαμηλή την δημοτικότητά του, σε σχέση τόσο με άλλους πολιτικούς ηγέτες, όσο και με το δικό του παρελθόν.