Μητσοτάκης: Δεν αλλάζω τον εκλογικό νόμο – Τσίπρας: Φύγε να σωθεί ο τόπος

Η χθεσινή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή έβγαλε δυο ειδήσεις: Μπήκε τέλος στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιριών ενέργειας

Μητσοτάκης-Τσίπρας
Μητσοτάκης-Τσίπρας
Intimenews
5'

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και για πολλοστή φορά διευκρίνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Οι εκλογές θα γίνουν με το υφιστάμενο νόμο αλλά τι σας νοιάζει εσάς εφόσον είστε πρώτο κόμμα όπως διατείνεστε;» είπε στον Αλέξη Τσίπρα. Για να μην μείνει καμία αμφιβολία διευκρίνισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο και οι επόμενες με εκείνον που ψηφίσαμε εμείς».

Η δεύτερη είδηση αφορά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιριών ενέργειας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι το 90% των υπερκερδών θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου στην κοινωνία. «Ένα μερίδιο από αυτά τα υπερκέρδη θα επιστραφεί στην κοινωνία». Αυτό είναι το συμπέρασμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού αν και η χθεσινή κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της ακρίβειας είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός καταμαρτυρώντας «λαϊκισμό που θυμίζει την εποχή των Αγανακτισμένων» την κριτική στην κυβέρνηση που εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προστέθηκε και η τροπολογία για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,1 δις. που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί από τη ΡΑΕ το σχετικό πόρισμα, η κυβέρνηση θα κινηθεί επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας που οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Ένα μερίδιο από αυτά τα υπερκέρδη θα επιστραφεί στην κοινωνία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη επειδή δεν είναι παραγωγός ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών του στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και έκανε λόγο για «πυξίδα δημοσιονομικής ισορροπίας» που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που να δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα: «Πρώτος εγώ θα ήθελα, ποιος πρωθυπουργός, ποιος υπουργός δεν θα ήθελε να έχει ένα μαγικό ραβδί για να μπορεί να ανακοινώνει δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που να καλύπτουν όλους για όλα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όμως δεν είμαι πρόθυμος να ρισκάρω, δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω, την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Τσίπρας: Εκλογές να έρθει προοδευτική κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να φύγει η ΝΔ.

«Κύριε Μητσοτάκη πριν ανεβείτε στο βήμα ανησυχούσα, τώρα που κατεβήκατε το συναίσθημα είναι φόβος για αυτά που έρχονται. Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που βρισκόμαστε. τι έχει συμβεί τους έξι τελευταίους μήνες με δική σας ευθύνη. Πρώτη φορά σε συζήτηση που αφορά μέτρα στήριξης, δεν εγγράφονται ομιλητές της πλειοψηφίας. Μόνο 8 ομιλητές. Οι βουλευτές σας είναι απρόθυμοι να σας στηρίξουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και προσδιόρισε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το τελευταίο 8μηνο: «Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο ; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ; Για να μη πειράξετε τη τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη; Δεν ζητάτε πλαφόν στην χονδρική στην Ελλάδα ή στη λιανική, αλλά στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας. Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε ; Του πολίτη, του καταναλωτή, του υγειούς επιχειρηματία ή των funds; Αυτό να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποδείξει πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας είναι αναποτελεσματικές και ελλιπείς και επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στα νοικοκυριά. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επιμένει στο αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας πως ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε λοιπόν στο αίτημα για εκλογές τονίζοντας: «Εμείς ζητάμε εκλογές επίσημα και παίρνουμε το κόστος… Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αλλά τελειώνετε, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό».

Διαβάστε επίσης:

Τι ακούσαμε και τι μάθαμε από τη συζήτηση στη Βουλή – Oι σπόντες, οι κάλπες και ο εκλογικός νόμος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή