Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση κατά 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου
Intime News
5'

Στα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, βρέθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου γνωστοποίησε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ως εκ τούτου,ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστον μέχρι το 2028, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση κατά 50% στην εξόρυξη του λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο για να μειωθεί η ανάγκη ζήτησης φυσικού αερίου.

Οι προσαρμογές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση μεταβάλλουν σημαντικά τους στόχους της μείωσης εκπομπών ρύπων, που είχαν τεθεί, κατά 50% έως το 2030.

Παράλληλα, στο πλαίσιο η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και αναμένεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα μέχρι και το 2028 από το 2025 που ήταν ο αρχικός στόχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως αν χρειαστεί θα παραταθεί και η λειτουργία πιθανότατα για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και την πορεία των τιμών που θα διαμορφωθούν στα καύσιμα.

Τέλος όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πλέον επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή των εθνικών στρατηγικών των κρατών μελών της ΕΕ, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, όμως οι βασικοί στόχοι για μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα και όλες οι δράσεις του, αποτελούν βάση του σχεδίου της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «αυτή η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα δεν μειώνει σε καμία περίπτωση όλες τις δράσεις του προγράμματος για απολιγνιτοποίηση μια επιλογή που είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Το έργο συμβολίζει την συνολική αλλαγή στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. Αποτυπώνονται οι εθνικοί μας στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια για νέες δουλειές με πιο καθαρή και φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμήθηκε ότι πριν 2 χρόνια, με την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχαν εξαγγείλει το έργο. «Δυο μέρες μετά έκλεισα τη χώρα και βιώσαμε το πρώτο επώδυνο και τραυματικό κεφάλαιο της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι 2 χρόνια μετά το έργο δεν είναι σε μακέτα αλλά υλοποιημένο.

Μίλησε επίσης για μια πραγματικά εντυπωσιακή επένδυση που συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός και εκτός Ελλάδας και απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επίδραση του έργου στην τοπική κοινωνία είπε ότι αξιοποιήθηκε καλύτερα η μισθωμένη έκταση και αποδόθηκαν σε κτηνοτρόφους 1500 στρέμματα. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις για να προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους.

«Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καλόπιστα το σχέδιο μας για βιώσιμη μετάβαση χωρίς δισταγμούς στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έχει ζητήσει την μέγιστη δυνατή επιτάχυνση των διαδικασιών στο πλαίσιο όλων των κινήτρων από όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για να εγκατασταθούν επενδυτές στην Δυτική Μακεδονία και υπάρχει απτό ενδιαφέρον ήδη για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στην κρίση και την απολιγνιτοποίηση, μίλησε για την ανάγκη να αποδομηθούν δυο μύθοι. Αυτόν της βίαης απολιγνιτοποίησης και του πάντα διαθέσιμου φθηνού λιγνίτη.

«Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010 με απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων και να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Είναι υποκριτικό να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα – εμείς ετοιμάσαμε την επόμενη μέρα μετά τον λιγνίτη. Μια απόφαση σωστή για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο».

Ενεργειακή «θωράκιση» της Ελλάδας

Ειδικά για την ενεργειακή κατεύθυνση της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου υδρογόνου και μελετάμε πιθανή νέα πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα».

Είπε επίσης ότι επιταχύνεται όσο γίνεται η αδειοδότηση για ΑΠΕ αλλά και η χωροταξική τακτοποίηση των σχεδίων για να προχωρήσουν με τη μέγιστη ταχύτητα.

«Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας. Ο Θεός χάρισε χωρίς να τσιγκουνεύεται τον άνεμο στην Ελλάδα και θα είναι πρωταγωνίστρια στα αιολικά πάρκα και θα εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σε περιοχές που δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», είπε.

«Η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία», είπε ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ: Κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή