Πώς τα βρήκαν Σαμαράς-Καραμανλής
Σειρά παρεξηγήσεων προηγήθηκαν τα 2,5 τελευταία χρόνια πριν «αποκατασταθούν» τελικώς οι σχέσεις της νυν με την τέως ηγεσία της ΝΔ
Από 40 κύματα έχουν περάσει οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή. Η ανάγκη για «πανστρατιά» και ενότητα, έχει πάντως σήμερα αραιώσει κατά πολύ να σύννεφα στις σχέσεις των δυο ανδρών, οι οποίες περιγράφοντας και από τις δυο μεριές ως άριστες.
«Οι σχέσεις μας είναι άριστες και πως έχουν βάθος, διάρκεια και μέλλον», επιβεβαίωσε εχθές στον ALPHA ο Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύοντας τη θετική του υποδοχή στην παρέμβαση-στήριγμα της ΝΔ και προσωπικά του ίδιου, από τον Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του newsbomb, αποφάσισε εχθές να λύσει τη σιωπή του έπειτα από 2,5 χρόνια βροντερής αφωνίας και απουσίας, τοποθετούμενος γραπτώς και σημειώνοντας αναλυτικά ότι «το κυρίαρχο ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ' όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης. Η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Διαφορετικά η πρωτοφανής περιπέτεια που βιώνει ο τόπος μπορεί να επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και εθνικά. Αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα είναι η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο μεγαλύτερη στήριξη έχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο πιο βάσιμη γίνεται η ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς ακόμα μεγαλύτερο κόστος».
Σήμερα μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, θα περάσει την πόρτα της διοικούσας επιτροπής της Θεσσαλονίκης όπου θα συναντήσει στελέχη και υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ με σκοπό να βοηθήσει στην πράξη το κόμμα και να συμβάλλει στη συσπείρωση της βάσης ενώ δεν αποκλείεται, την Παρασκευή, να μεταβεί στις Σέρρες όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση ο Πρόεδρος της ΝΔ. Πιο βέβαιη εκτιμάται η παρουσία του την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Η περίοδος των παγετώνων
«Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου… Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο», μια από τις χαρακτηριστικότερες αποστροφές του Αντώνη Σαμαρά, τον Μάιο του 2010, με την οποία έθετε εκτός κόμματος τρία πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με τις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Η αρχή της εποχής των παγετώνων ήταν πια γεγονός. Η έμπρακτη αποδοκιμασία προσώπων και συμπεριφορών από τη νέα ηγεσία, εκτιμήθηκε από πολλούς ως αποδοκιμασία του ίδιου του Καραμανλή. Η επιμονή μάλιστα Σαμαρά να μιλά συχνά για «βαρίδια» στην παράταξη, είχε -εκείνες τις ημέρες- εξοργίσει το Καραμανλικό στρατόπεδο.
Αντίστοιχη δυσαρέσκεια υπήρχε ωστόσο εκείνη την περίοδο και στη Ρηγίλλης (σ.σ. δεν είχε προηγηθεί ακόμη η μετακόμιση στα κτίρια της Συγγρού), καθώς η παρατεταμένη σιωπή Καραμανλή, η άρνηση του να εμφανιστεί και να πάρει θέση στα πράγματα και στις καταγγελίες της κυβέρνησης Παπανδρέου για την περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ, υποχρέωνε τη νέα ηγεσία να διαχειριστεί μόνη της, σειρά κρίσιμων ζητημάτων, διατηρώντας τις ισορροπίες.
Αμφιλεγόμενες δηλώσεις
«Εκείνο τον καιρό, όλοι βρεθήκαμε κοντά του... Η περίοδος Καραμανλή έχει και τα καλά της και τα αρνητικά της. Εκείνο που συνοδεύει τις μνήμες είναι μια ιστορική συντριβή» είχα αναφέρει τον Οκτώβριο του 2010 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετώντας τον τέως πρωθυπουργό στο... «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» και αποστρατεύοντας –όπως τότε ερμηνεύθηκε- τον τέως αρχηγό του κόμματος.
«Ο κ.Καραμανλής ολοκλήρωσε την πορεία του ως πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς ανοίγει μια νέα περίοδο για τη ΝΔ και, νομίζω, όλοι έχουμε κλείσει τις πόρτες του παρελθόντος, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και προχωρούμε στο μέλλον... Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν», είχε τονίσει από την πλευρά της, την ίδια περίοδο, η τότε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασιλική Τζότζολα, «συνταξιοδοτώντας», στην ουσία, τον πρώην πρωθυπουργό.
Οι «καραμανλικοί» είχαν ενοχληθεί έντονα και από τη στάση του κ. Σαμαρά στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, στην οποία χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «ιστορικό πρόσωπο», αλλά και από την παρότρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει και να μιλήσει, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Το «άδεισμα» της απογραφής
Πέρυσι τον Απρίλιο, μια ακόμη κόντρα είχε ξεσπάσει, έπειτα από ραδιοφωνική συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, στην οποία χαρακτήριζε καταστροφική την απογραφή που έκανε ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφικό ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη». Η αποστροφή αυτή θεωρήθηκε ως «άδειασμα» από το Καραμανλικό μπλοκ
Η αποκατάσταση των σχέσεων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb, οι σχέσεις Σαμαρά-Καραμανλή, αναθερμάνθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ανταποκριθεί στην ασυνήθιστη κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν, που ενώ συναντάται μόνο με αρχηγούς κυβερνήσεων, ξεπέρασε το πρωτόκολλο και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά -υπό την ιδιότητα του ως ηγέτης του κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας" – δείχνοντας πως «μετρά» τον Έλληνα πολιτικό ως τον επόμενο πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ανέλαβε τότε την πρωτοβουλία να έρθει επανειλημμένως σε τηλεφωνική επαφή με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, να ενημερωθεί εκτενώς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ, τις εκκρεμότητες, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες συνεργασιών των δυο χωρών.
Τα τηλεφωνήματα αυτά, καλυτέρευσαν το κλίμα, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς, από τη Ρωσία, μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων να δώσει στήριξη στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας –αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου- πως «η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Δεύτερο βήμα προσέγγισης των δυο πλευρών στάθηκε η νέα δανειακή σύμβαση. Ο Κώστας Καραμανλής στήριξε την στρατηγική επιλογή Σαμαρά να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 και μάλιστα επιχείρησε να πείσει προς αυτή την κατεύθυνση και όλους όσοι ζητούσαν τη δική του γνώμη. Εκείνες τις κρίσιμες ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε περάσει ακόμη και το κατώφλι του γραφείου του πρωην πρωθυπουργού στη Βουλή, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη στάση του.
Ως τρίτο βήμα , επούλωσης μιας παλιάς πληγής, θεωρήθηκαν οι συνεχείς, το τελευταίο διάστημα, συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του στη Μαβίλης αλλά και σε εστιατόρια στη Ραφήνα, με τοπικούς φορείς και παράγοντες, κομματικά στελέχη, βουλευτές και άλλα πρόσωπα με επιρροή στο κόμμα, στα οποία ζητούσε να «μπουν μπροστά», για τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι καλές σχέσεις των δυο πολιτικών έγιναν ξεκάθαρες την περασμένη Κυριακή, όπου ο Κώστας Καραμανλής χειροκρότησε όρθιος τον Αντώνη Σαμαρά, που του ανταπέδωσε τη θέρμη με μια σφικτή αγκαλιά ενώ τις προηγούμενες ώρες, οι δυο άνδρες βρέθηκαν και συζήτησαν σε καλό κλίμα, στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή.