Τι σημαίνει έξοδος από τη μνημονιακή εποπτεία και ποιες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να επισπεύσει;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, τόνισε ότι «ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της» - Μπορεί το κλείσιμο αυτού του επώδυνου κύκλου και η μελλοντική ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις;
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις και την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν μια εκ των σημαντικών προϋποθέσεων που μπορούν να λύσουν τα χέρια της κυβέρνησης και να φέρουν νωρίτερα από την Άνοιξη του 2023 το ενδεχόμενο εκλογών. Αν μάλιστα κάτι τέτοιο συνδυαστεί και με την πολυπόθητη ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας την οποία προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε σίγουρα ανοίγει ένας άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία και σίγουρα θα είναι πιο ασφαλής από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι λέξεις – κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η «απελευθέρωση» της χώρας και οι «αυτόνομες επιλογές». Και οι δυο φράσεις αυτές ενισχύουν το προεκλογικό αφήγημα και το διακύβευμα με το οποίο θέλει να πάει στις κάλπες η ΝΔ. Άλλωστε όπως σημείωσε στη δήλωσή του «Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις». Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι επετεύχθη και ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης δείχνει ότι εκτός συγκλονιστικών απροόπτων μέσα στο Φθινόπωρο θα μπορέσει να δρομολογήσει με μεγαλύτερη άνεση τις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά πράγματα βέβαια μπορεί να ανατραπούν από τις διεθνείς συγκυρίες, όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες η εξέλιξη αυτή δίνει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση να μιλήσει για «λαϊκή αποδοχή». Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας «Την εξέλιξη αυτή (έξοδος από ενισχυμένη εποπτεία) συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό, που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών».
Βεβαίως όλα τα παραπάνω μένει να φανούν στην πράξη, υπό την έννοια των άμεσων επενδύσεων, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και των επιτοκίων και των ομολόγων, αφού όπως άφησε να διαφανεί η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ το φθηνό χρήμα τελειώνει. Προφανώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και βεβαίως οι μηχανισμοί θα περιμένουν να δουν τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή στοιχεία. Άλλωστε στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι «η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υπαρχόντων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων» οι οποίες αφορούν το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανεργία και την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού. Κοινώς όλα αυτά είναι μια καλή μαγιά για τη χώρα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…