Παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων: Εξελίξεις αιφνιδιαστικές και στο βάθος εξεταστική

Στον απόηχο των παραιτήσεων Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι εξελίξεις είναι – αν όχι ραγδαίες – σίγουρα αιφνιδιαστικές. Παρόλα αυτά πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις πρωτίστως σε ουσιαστικό επίπεδο και δευτερευόντως σε πολιτικό. Το αίτημα Ανδρουλάκη για εξεταστική και η απάντηση της κυβέρνησης 

Παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων: Εξελίξεις αιφνιδιαστικές και στο βάθος εξεταστική
7'

Πολλά από όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα ζητήματα των παρακολουθήσεων παραμένουν αδιευκρίνιστα δημιουργώντας μια τεράστια τοξικότητα στην ατμόσφαιρα.Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις νόμιμες ή τις παράνομες/ιδιωτικές ενδεχομένως παρακολουθήσεις δημιουργεί σύγχυση και στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη.

Τι σημαίνει για παράδειγμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο με συμβατικά μέσα και όχι με το Predator έως και δύο μέρες μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει έγγραφη εντολή εισαγγελέα για την παρακολούθησή του; Ποια η διαφορά μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής εταιρείας παρακολούθησης; Εάν δηλαδή τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ και όχι το ξένο λογισμικό είναι κάτι φυσιολογικό; Για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε έστω και για 3 μήνες έναν ευρωβουλευτή (τότε) και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας; Το γνώριζε ο πρωθυπουργός;

Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν επίσημα και να λάβει γνώση και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο ελληνικός λαός. Μέχρι τώρα πάντως παραμένουν θολά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το λογισμικό Predator, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση προς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σημειώνεται δε πως η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμικό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η καταγγελία του Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του. Πάντως συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από το νέο Διοικητή της ΕΥΠ.

Οι παραιτήσεις των δύο στελεχών της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι όπως διευκρινίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι διαφορετικής φύσεως και βαρύτητας δεν παύουν να είναι ένα σοβαρό πολιτικό δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αντιπαράθεση λέγοντας ότι επιβεβαιώνονται στα όσα κατήγγειλαν το τελευταίο διάστημα.

H προσεκτική δήλωση Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως έκανε μια πολύ προσεκτική δήλωση χωρίς ακρότητες, αν και κάποιοι προέβλεπαν ότι θα ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού: «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε μόνο στη σύσταση εξεταστικής προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ναι από την κυβέρνηση σε εξεταστική

Μετά την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος είπε ότι αν κατατεθεί τέτοιο αίτημα επίσημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά:

"Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά". Άλλωστε πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν ο πρωθυπουργός έμαθε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για όλα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τις παραιτήσεις

Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνιζαν πως «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή των υποκλοπών, τόνιζε πως ο κ. Μητσοτάκης, θα λογοδοτήσει και ότι το καθεστώς του θα πέσει με πάταγο.

Ο Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξη του στον ρ/σ Real FM, επισήμανε ότι «δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά» και «σήμερα παραιτήθηκαν ο γγ του πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας» και διερωτήθηκε: «Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, τι θα πει η κυβέρνηση; Τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, «βαλβίδα αποσυμπίεσης» σημειώνοντας «δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες» και τόνισε:

«Εμείς επιμένουμε στη θεσμική γραμμή που έχουμε από την αρχή χαράξει. Η δικαστική διερεύνηση είναι για εμάς προτεραιότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη αμερόληπτη, ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της εις βάθος και εις ύψος. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις σε κάθε μας ερώτημα. Δεν είναι ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα διαφάνειας. Να μην επικρατήσει το σκοτάδι όσο και εάν θέλουν κάποιοι. Και επιτέλους να πέσει ξανά φως πάνω από την πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου».

Η πολιτική διαχείριση

Πολιτικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στους γαλάζιους βουλευτές επικρατεί αναστάτωση αφού κανείς δεν έχει σαφή εικόνα της «γραμμής» που πρόκειται να ακολουθήσει η Πειραιώς. Από το ρεπορτάζ πάντως δεν προκύπτει κανένα ενδεχόμενο βεβιασμένων κινήσεων σε αυτό το timing. Από το Μέγαρο Μαξίμου θα περιμένουν πρώτα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Αν και το σενάριο των εκλογών που διακινείται δημοσιογραφικά έχει μικρές πιθανότητες, δεν θα λέγαμε το ίδιο για έναν ανασχηματισμό που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβάλλει την πολιτική ατζέντα ή για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει το επόμενο διάστημα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή