Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό

Πού κατέληξε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό
3'

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης.

16: 11 Στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς. Σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωσή του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι ναυάγησε η σύσκεψη και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

16: 11 Η Προεδρία επιβεβαιώνει το ναυάγιο της σύσκεψης και συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα πάει τη χώρα σε εκλογές.

16: 06 Ε. Βενιζέλος: Η χώρα οδεύει σε εκλογές επειδή κάποιοι έθεσαν πάνω από το εθνικό συμφέρον το στενό κομματικό τους συμφέρον. Παρερμηνεύουν την εντολή του ελληνικού λαού. Ο λαός μας είπε ότι δεν θέλει νέες εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ότι θέλει να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε ξανά αισιοδοξία, εθνικό σχέδιο για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Άρα, μπορούσε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο απ' οτι μέχρι τις εκλογές. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή, τηρήσαμε μια υπεύθυνη στάση. Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια, να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει με τη ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση της Αριστεράς. Υιοθετήσαμε την πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης, ανεξαρτήτως των λεκτικών διαφορών. Αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σήμερα ακούσαμε μία πρόταση του κ. Καμμένου για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να καταγγείλλει τη σύμβαση και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεν ήταν η εντολή του ελληνικού λαού.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες. Δεν το δέχθηκαν. Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σύσκεψης. Θα δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων, τις σκοπιμότητες. Θα δει ότι δυστυχώς επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός, μικροκομματισμός. Είναι πολλοί αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων.

Η πατρίδα μπορεί να σωθεί αν το θελήσουν οι Έλληνες πολίτες. Θα σταθμίσουν, θα δουν τι είναι αληθινό και τι ψευδεπίγραφο και θα κάνουν μια ιστορικά πιο ώριμη επιλογή. Δεν έπρεπε να πάμε εδώ. Ας πάμε ενωμένοι με τον καλύτερο τρόπο. Ας πάμε στο καλύτερο και, για όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο.

15:59 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και στη συνέχεια να γίνουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών.

15: 58 Σε ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. "Η διαβούλευση τελείωσε" περιορίστηκε να πει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης. Οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγούνται προς τα κομματικά τους γραφεία για δηλώσεις.

15: 57 Π. Καμμένος: Προτείναμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Δεν δέχθηκαν. Προτιμούν μια κυβέρνηση των δανειστών.

15:57 Απεχώρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

15: 56 Ολοκληρώθηλε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Παπούλια – πολιτικών αρχηγών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή