Εκλογές 2023: Σταθερή τροχιά για τη ΝΔ – Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις «άσφαιρες διαμαρτυρίες»

Εκλογές 2023: Η κυβερνώσα παράταξη δείχνει να ανακάμπτει, έχοντας, σε πολλές μετρήσεις, ανακτήσει τις μισές από τις απώλειες, που κατέγραψε, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Εκλογές 2023: Σταθερή τροχιά για τη ΝΔ – Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις «άσφαιρες διαμαρτυρίες»
EUROKINISSI
6'

Σε τροχιά αργής, αλλά σταθερής ανόδου, φαίνεται ότι βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνουν στα ευρήματά τους οι δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Η κυβερνώσα παράταξη δείχνει να ανακάμπτει, έχοντας, σε πολλές μετρήσεις, ανακτήσει τις μισές από τις απώλειες, που κατέγραψε, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι στις τελευταίες έρευνες αποτυπώνεται η σταδιακή επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που είχαν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους. Ακόμα, καταγράφεται η ανάκτηση μέρους των απωλειών που είχαν διαπιστωθεί μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπως αποτυπώνεται στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι παράμετροι στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η μία παράμετρος είναι ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή για την Κυβέρνηση δεν αποτυπώθηκε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι δεύτερος και αδυνατεί να αυξήσει το ποσοστό του. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι βελτίωση παρουσιάζεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων δημοσκοπήσεων τόσο ως προς την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία όσο και ως προς τη σύγκριση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

«Όχι δήθεν διαμαρτυρίες»

Το ίχνος των προθέσεών του έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ομιλία του στα Ιωάννινα. «Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαΐου. Δεν χωρούν επιπολαιότητες, άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία, το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί. Δεν μπορεί να είναι ένας τίτλος που γράφει συνεργασία και στην ουσία είναι παραλυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ψηφίζεις ΝΔ και Μητσοτάκη για πρωθυπουργό ή έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλεις να έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά γιατί να ψηφίζεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα έχεις αύριο. Όπως η πατρίδα αναζητά καθαρούς ορίζοντες, αναζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ. Για να μπορέσουμε να εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας, κάνοντας καλύτερη τη χώρα και εμάς τους ίδιους. Ξέρω ότι ανάμεσά μας μπορεί να είναι συμπολίτες μας που πρώτη φορά θα μας εμπιστευτούν και κάποιοι που μας ψήφισαν και τώρα είναι σκεπτικοί. Κάποιες στιγμές μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε».

Αναλυτικά και σε ότι αφορά τις έρευνες κοινής γνώμης, κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυξάνει τη δύναμή της η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός και την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να διαμορφώνεται στο 5%, στην εκτίμηση με αναγωγή επί των εγκύρων. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10% και ακολουθούν ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Άλλο επιλέγει το 4%, ενώ η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν, φθάνει στο 11,5%.

Την ώρα, που η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνονται στην επομένη των εκλογών, το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και την στιγμή, που τα κομματικά επιτελεία βάζουν στο «τραπέζι» και το σενάριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, η εκτίμηση των δημοσκόπων για τα τελικά αποτελέσματα και το πολιτικό τοπίο, που μπορεί να διαμορφωθεί το βράδυ της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την Pulse, στην εκτίμηση της ψήφου με τον επιμερισμό της «γκρίζας ζώνης» αναλογικά στα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 επίσης με 4,5%, το Εθνικό Κόμμα-Έλληνες με 4%, ενώ τα άλλα κόμματα, που μένουν εκτός Βουλής, ένα ποσοστό 4,5%.

Τα 2 σενάρια της πρώτης Κυριακής

Βάσει αυτών των δεδομένων, προκύπτουν δύο σενάρια για τη Βουλή, που θα διαμορφωθεί στο τέλος της εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική.

Στο πρώτο σενάριο, με την υπόθεση ότι εκτός βουλής μένουν κόμματα, που συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 4,5%, στο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνταν επτά κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 110 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 93 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 36 έδρες, το ΚΚΕ 20 έδρες, η Ελληνική Λύση 14 έδρες, το ΜέΡΑ25 14 έδρες, επίσης και οι Έλληνες, το κόμμα Κασιδιάρη δηλαδή, 13 έδρες. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν επιχειρούνταν κυβέρνηση συνεργασίας, η σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα επαρκούσε, καθώς θα συγκέντρωναν 146 έδρες. Άκαρπη θα ήταν και η όποια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, καθώς θα έφταναν τις 143 έδρες και θα χρειαζόταν η συμμετοχή είτε της Ελληνικής Λύσης, είτε του ΚΚΕ, για την απόκτηση της πλειοψηφίας.

Στο δεύτερο σενάριο, με την υπόθεση ότι εκτός βουλής μένουν κόμματα, που συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 8,5%, στο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνταν έξι κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 37 έδρες, το ΚΚΕ 21 έδρες, η Ελληνική Λύση 15 έδρες, το ΜέΡΑ25 15 έδρες. Σε αυτή την περίπτωση, η σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με οριακή πλειοψηφία 152 εδρών, ενώ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 δεν θα έφθαναν στην απόλυτη πλειοψηφία, αφού θα συγκέντρωναν 149 έδρες.

Δυναμική νίκης στην Πειραιώς

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η επεξεργασία τους από τους αναλυτές καθιστούν σαφές ότι από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή και τρίτου ή και τέταρτου κόμματος, καθιστώντας ουσιαστικά «μονόδρομο» μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία των μετρήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τον πολιτικό λόγο, που διατυπώνει η Χαριλάου Τρικούπη, ενισχύουν το δίλημμα, που διατυπώνει προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταυτίζοντας την πολιτική σταθερότητα με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στην αιχμή του διακυβεύματος την πορεία, κατ’ αρχάς της οικονομίας και συνολικά της χώρας, «δείχνοντας» προς την δεύτερη κάλπη και επιδιώκοντας την 21η Μαΐου το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να αποτυπωθεί η δυναμική της νίκης.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Πότε ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 - «Επίθεση» ΝΔ σε Κάτση: «Στο κόμμα του Τσίπρα, χάθηκε η τσίπα»

Εκλογές 2023 - Νέα δημοσκόπηση: Με 4,5% προηγείται η Νέα Δημοκρατία - Τα σενάρια για τις έδρες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή