ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ «ΡΟΛΟ»

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής - Όλο το παρασκήνιο του χρονοδιαγράμματος

Επισήμως σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις - εισηγήσεις της Πολτικής Γραμματείας, η συνεδρίαση της οποίας συνοδεύτηκε από δημόσιες διαφωνίες για την ημερομηνία εκλογής του νέου προέδρου

SYRIZA
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI
3'

Μια συνεδρίαση που διήρκησε, σχεδόν, εξήμισι ώρες, είχε αρκετές εντάσεις, αλλά σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιους τόνος για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε χώρα την Κυριακή, όπου αποφασίστηκαν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν προσωρινά το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κυρίως, τον οδικό χάρτη για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου, θα γίνει η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το διαρκές Συνέδριο, που θα έχει ως αντικείμενο τις εσωκομματικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους (αν χρειαστεί ο δεύτερος), ενώ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθεί και έκτακτο Συνέδριο, που θα καθορίσει επί της ουσίας την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αποφασίστηκε να οριστεί προσωρινά επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος με διευθυντή τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και γραμματέα τον Διονύση Καλαματιανό.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και κοινοβουλευτικοί εκρόσωποι οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Η ρήξη στους «προεδρικούς»

Ένα γεγονός που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο, είναι ότι φαίνεται να έχει διαρραγεί το μέτωπο των «προεδρικών». Τόσο από τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και την τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα, μέσα στο όργανο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο κορυφαία στελέχη - αν και με διαφορετικό τρόπο - ζητούν την παραίτηση των οργάνων, την εκλογή μεταβατικών και την εκλογή ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έτσι ώστε να καταστεί σαφές ποιες πολιτικές εκπροσωπούν οι υποψήφιοι.

Μάλιστα, ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέβασε δική του πολιτική πλατφόρμα, καθώς μίλησε για «νέο πολιτικό υποκείμενο» - άρα επανίδρυση του κόμματος - άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιαφέρονταν για την ηγεσία, εφόσον οι προτάσεις του γίνουν αποδεκτές από την Κεντρική Επιτροπή.

Μαζί τους συντάσσονται και οι Παύλος Πολάκης και Κατερίνα Νοτοπούλου, γεγονός που δείχνει ότι η «προεδρική» ομάδα, κάθε άλλο παρά ενιαία είναι σε αυτό το κομμάτι.

«Χαμός» για τη Τζάκρη

Αν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να μιλήσουμε για μια ήπια -για τα εσωκομματικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ- συνεδρίαση, τα «αίματα» άναψαν όταν ξαφνικά εμφανίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη στην πρόταση για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Η «Ομπρέλα» (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Ευκλείδης Τσακαλώτος) αντέδρασε έντονα, αντιπροτείνοντας τη Σία Αναγνωστοπούλου. «Δεν δεχόμαστε να μας εκπροσωπεί κάποια που μας αποκάλεσε “αριστερίζουσες εκκρεμότητες”», σημείωσαν τα συγκεκριμένα στελέχη, δείχνοντας πως δεν της έχουν συγχωρέσει παλιότερο άρθρο της, όπου είχε χρησιμοποιήσει τον παραπάνω χαρακτηρισμό.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, όπου εν τέλει πέρασε η πρόταση για τη Θεοδώρα Τζάκρη, την οποία, μάλιστα, ψήφισαν και οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή