ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστη εκεχειρία με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να ορίσει μεν τις τριμελείς επιτροπές που θα διενεργήσουν την «προανάκριση» για τα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στο όργανο, αλλά να ζητήσει, παράλληλα, τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής πριν λάβει την οριστικής της απόφαση, μοιάζει με μια «ντρίπλα», η οποία βοηθάει στη διατήρηση της ηρεμίας στην Κουμουνδούρου.
Ένα άτυπο μορατόριουμ μέχρι και τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη από τη μία πλευρά και την «Ομπρέλα» και την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, από την άλλη.
Όμως, με δεδομένο ότι η καχυποψία κυριαρχεί και κανένας δεν είναι σίγουρος για τις καλές προθέσεις του άλλου, άπαντες βρίσκονται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη», έτοιμοι να απαντήσουν στα «πυρά» που ενδεχομένως να δεχθούν.
Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να ορίσει μεν τις τριμελείς επιτροπές που θα διενεργήσουν την «προανάκριση» για τα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στο όργανο, αλλά να ζητήσει, παράλληλα, τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής πριν λάβει την οριστικής της απόφαση, μοιάζει με μια «ντρίπλα», η οποία βοηθάει στη διατήρηση της ηρεμίας στην Κουμουνδούρου.
Θα ήταν, άλλωστε, παράλογο μια ομάδα μικρομεσαίων στελεχών του κόμματος να βάλει «μπουρλότο» στην εύθραυστη εσωκομματική «ανακωχή» - όση ανεξαρτησία και αν έχει από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν να έπαιρνε, επί της ουσίας, την απόφαση για το αν θα προκαλούσε μια μεγάλη ήττα για τον νέο πρόεδρο ή θα «πυροδοτούσε» τη διάσπαση του κόμματος.
Επομένως, τα πάντα παραπέμπονται για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στις 11-12 Νοεμβρίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα πάντα για το αύριο του κόμματος θα ξεκαθαρίσουν εκεί. Και θα κριθεί, εν πολλοίς από τις διαθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Από το αν είναι αποφασισμένος να κάνει ένα βήμα πίσω και να δώσει τόπο στην οργή, αφήνοντας στην άκρη τις διαγραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα -γιατί δεν υπάρχει καν συζήτηση για τον Στέφανο Τζουμάκα- με κάποιο «αντάλλαγμα».
Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; Η «οικειοθελής αποχώρηση» των κυρίων Φίλη και Σκουρλέτη από τη νέα Πολιτική Γραμματεία - σε περίπτωση πάντα που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πολύ ρεαλιστικό. Διότι θα σημάνει την απόλυτη συνθηκολόγηση της «Ομπρέλας», αλλά και την αποδοχή όλων των όρων του νέου αρχηγού από την πλευρά της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, που βρίσκεται αρκετά κοντά με τη νέα ομάδα που δημιούργησε ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Είναι, επίσης, δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν εμπιστεύεται την άλλη. Ότι συμφωνία και να υπάρξει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος να την «τινάξει» στον αέρα με μια απλή δήλωση του. Και τότε, θεωρείται δεδομένο ότι οι αντίπαλοι θα απαντήσουν σκληρά. Με απλά λόγια, όλοι βρίσκονται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη», περιμένοντας το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα μετατρέψει σε «αρένα» την αξιωματική αντιπολίτευση πριν την Κεντρική Επιτροπή.