ΣΥΡΙΖΑ: «Συγγνώμη» στους μνημονιακούς, επίθεση στη μειοψηφία και «σκάγια» στις επιλογές Τσίπρα
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε το 2019 -το οποίο μοιάζει, πλέον, πάρα πολύ μακρινό- εξαιτίας της στάσης που κράτησε απέναντι στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Το εσωκομματικό μέτωπο στα ύψη συντηρούν τα στελέχη της νέας προεδρικής ομάδας, καθώς σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον ένας στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις προς την πλευρά της «αντιπολίτευσης».
Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα «πυρά» που εκτοξεύουν και ως «στόχο» έχουν συγκεκριμένα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, χτυπούν και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς αμφισβητούν βασικές πολιτικές του επιλογές, τόσο από την εποχή που βρέθηκε στην εξουσία, όσο και την περίοδο που «χτίστηκε» η κυβερνώσα Αριστερά.
Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε το 2019 -το οποίο μοιάζει, πλέον, πάρα πολύ μακρινό- εξαιτίας της στάσης που κράτησε απέναντι στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Και ιδιαίτερα απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ένιωθαν πως με τις εισφορές που πλήρωναν και με την προκαταβολή φόρου που άγγιζε το 100%, ότι υπερφορολογήθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα το έθεσαν πολλές φορές την περασμένη τετραετία στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης. Δεν ήταν, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλο -σχεδόν- το βάρος του προεκλογικού του προγράμματος στην προσέλκυση αυτής της κοινωνικής ομάδας.
Την Τετάρτη, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση του κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποσχέθηκε αφορολόγητο για αυτούς στις 10.000 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ξεκίνησε το βίντεο-παρέμβαση του, λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάμε για σχοινί», αποδεχόμενος επί της αρχής την υπερφορολόγηση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, κάποιοι το εξέλαβαν σαν μια έμμεση επίθεση προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου.
Του πρώτου, γιατί ως υπουργός Οικονομικών αύξησε την προκαταβολή φόρου από το 50% στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και της δεύτερης, διότι ήταν διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, όταν ο τελευταίος έκανε τον νόμο για την ασφάλιση τους, συνδέοντας τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα τους.
Όμως, στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο επιλογές έφεραν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Τη δική του κυβέρνηση εφάρμοζαν οι υπουργοί του, τη συμφωνία με τους δανειστές που εκείνος έφερε, έκαναν πράξη.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι όσοι προσπαθούν να χτυπήσουν εσωκομματικούς αντιπάλους με αυτά τα επιχειρήματα, ότι τα «βέλη» τους στην πραγματικότητα χτυπούν τον ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ας το αρνούνται όσο κατηγορηματικά θέλουν.
Η «συγγνώμη» της Τζάκρη για τα μνημόνια
Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2012, ήταν ένας συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων που πάλευε σε εκλογική αναμέτρηση για να μπει στη Βουλή. Έγινε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχικά, και κυβερνών, στη συνέχεια, γιατί μεσολάβησε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που έφερε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Το μνημόνιο.
Φαίνεται, όμως, ότι στελέχη τα οποία ανήκουν στη σημερινή ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, αλλά εκείνη την εποχή υπηρετούσαν με πάθος τα μνημόνια του Γιώργου Παπανδρέου και της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Προφανώς, όπως, τους βολεύει.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται άρθρο της Θεοδώρας Τζάκρη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει «συγγνώμη» σε αυτούς που βύθισαν στη χώρα την περίοδο 2011-2015. Δηλαδή να απαρνηθεί την πολιτική, τη ρητορική και τη στρατηγική που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας και που άλλαξε το πολιτικό status quo της χώρας, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.
«Η συζήτηση που ξέσπασε με αφορμή τα μετεφηβικά άρθρα του κ. Κασσελάκη ανέσυρε κι έναν κρυμμένο σκελετό του κόμματός μας. Πολλά από όσα ειπώθηκαν στην περίοδο 2011-2015 ήταν άδικα κι εκκρεμεί μια συγγνώμη. Αν όποιος ήταν από την άλλη πριν το 2015 ήταν πράγματι "γερμανοτσολιάς" κ.λπ., τότε σε αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Λιάκος, περιλαμβάνεται και το ¼ της σημερινής ηγεσίας μας και μάλιστα αρκετοί εκ των μειοψηφούντων», έγραψε η Θεοδώρα Τζάκρη.
Συνυπολογίζοντας και την κριτική που άσκησαν πριν τις εσωκομματικές εκλογές, σε κομβικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015-2019, ορισμένα στελέχη που βρίσκονται στον στενό προεδρικής ομάδας, τότε γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η νέα ηγεσία κάθε άλλο παρά πάνω στην κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει.