Μητσοτάκης από το Βελιγράδι: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τη Σερβία»

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας από το Βελιγράδι.

Μητσοτάκης από το Βελιγράδι: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τη Σερβία»
AP.
3'

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, από το Βελιγράδι.

«Με τον κ. Μητσοτάκη μιλήσαμε ειλικρινά και φιλικά, έχω μάθει πολύ σημαντικά πράγματα από εκείνον. Η. Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ακόμη, η Ευρώπη επιθυμεί να γίνει η Σερβία μέλος της Ένωσης.

Η οικονομία μας μπορεί να είναι μικρή, αλλά παράλληλα μεγαλύτερη σε σύγκριση άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σερβία είναι πολύ σημαντικό κράτος σε αυτήν την περιοχή. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσιτς.

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Βελιγράδι, αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τις σημαντικές συζητήσεις που είχαμε. Υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις μας, τα κράτη μας συμβαδίζουν σε όλες τις μεγάλες ιστορικές επιλογές.

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές»

Αυτή η διμερής συμπόρευση απέκτησε και στρατηγικό χαρακτήρα, με την κοινή διακήρυξη που είχαμε υπογράψει στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας, στην ενέργεια και τις μεταφορές. Για αυτόν τον σκοπό, πρέπει να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι. Βέβαια, η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας επεκτείνεται και στην ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια. Ακόμη, θα συνεργασθούμε με τη Σερβία για την “πράσινη” μετάβαση.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική, χαίρομαι που άκουσα τον Πρόεδρο (σ.σ. Αλεκσάνταρ) Βούτσιτς να μιλά για αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα της περιοχής. Για εμάς, αυτό είναι στρατηγικός στόχος. Πιστεύω πως το 2024, μπορεί να είναι ένα έτος σημαντικής προόδου για τη Σερβία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας και επιβεβαιώσαμε την απόφαση για περαιτέρω συνεργασία και γι’ αυτό είμαι εδώ με τέσσερις Υπουργούς και ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή», προσέθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της βαλκανικής χερσονήσου και συμπλήρωσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από το νότο στο βορρά, ενώ, μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών, θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

«Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας, έχουμε την τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως τη «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση των δύο κρατών μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δύο χώρες».

«Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ, προσέθεσε ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα, λέγοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών», επεσήμανε και ολοκλήρωσε σχολιάζοντας πως συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι κοινές οι θέσεις μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή