Τσίπρας - Ζάεφ: Διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη για την Ειρήνη τον Ιούνιο στην Αθήνα
Στον απόηχο των εξελίξεων της επίσκεψης της Σκοπιανής προέδρου και του όρου «Μακεδονία» που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων - Οι δύο θεματικές ενότητες του συνεδρίου που διοργανώνουν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ
Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο τοπίο των Βαλκανίων και ειδικότερα της επίσκεψης της προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό των Σκοπίων, η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η διεθνής Ειρήνη βρίσκεται και πάλι σε πρώτο πλάνο.
Στις 17 και 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων (16/6/18) από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτικοί, αξιωματούχοι και ειδικοί από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, και στην ευρύτερη περιοχή, την κλιματική κρίση, την οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει 8 πάνελ συζήτησης. Δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον διεθνή, τον ευρωπαϊκό, τον Βαλκανικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή, Πρωθυπουργοί, πρώην Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, Διευθυντές Ινστιτούτων κ.α.
Φιλοδοξία των δυο συνδιοργανωτών είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της Συνθήκης, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimetz, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.