Ντόμινο εξελίξεων στην κυβέρνηση: Το «φαινόμενο της πεταλούδας» με τον ανασχηματισμό

Όλα όσα επεξεργάζεται το Μαξίμου για τον ανασχηματισμό 
Ντόμινο εξελίξεων στην κυβέρνηση: Το «φαινόμενο της πεταλούδας» με τον ανασχηματισμό
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Διάπλατα άνοιξε την πόρτα του ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις χθεσινές του τοποθετήσεις, αποκρυσταλλώνοντας παράλληλα και την εικόνα σχετικά με το χρονικό σημείο των κυβερνητικών αλλαγών, το οποίο έλαβε μια ελαφριά παράταση.

Ωστόσο το ντόμινο των εξελίξεων στην κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει, με τις ομοιότητες με το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας» να είναι διακριτές.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Ποιους θα επηρεάσουν οι κυβερνητικές αλλαγές;

Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός

Απαντώντας στο φλέγον ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει χαμογελώντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να γίνει έως και την Παρασκευή, κάτι το οποίο είχε διαμηνύσει ήδη από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους υπουργούς περί αλαζονείας. «Αν είδαν κάποιοι τον κόσμο από ψηλά, δεν είναι κακό να το δουν κι από χαμηλά».

Όταν δε ερωτήθηκε αν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνουν σημαντικές αλλαγές προσώπων ήταν λακωνικός: «Δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση τιμωρία». Επίσης τόνισε πως πρέπει να ζυγίσει το κόστος και το όφελος της αλλαγής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης».

Οι αλλαγές στα υπουργικά πόστα

Μετά από τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ονόματα. Όπως αναφέρουν «τα Νέα» σε εξέλιξη βρίσκονται διαρκή ραντεβού και επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με...μπροστάρηδες τους κ.κ. Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και με τη συνδρομή των Μάκη Βορίδη, Άκη Σκέρτσου, Παύλου Μαρινάκη και Θοδωρή Λιβάνιου.

Επί του πρακτέου. όπως αναφέρουν «τα Νέα» η ονοματολογία εισέρχεται σε υπουργεία πρώτης γραμμής, όπως το Οικονομικών, με ενδεχόμεον νέο ισχυρό πόστο για τον Κωστή Χατζηδάκη, το Ενέργειας με νέο πόστο για τον Θ. Σκυλακάκη, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών και άλλα.

Ως αμετακίνητοι θεωρούνται οι:

-Νίκος Δένδιας

-Άδωνις Γεωργιάδης

-Βασίλης Κικίλιας

και κάποιοι ακόμη υπουργοί.

Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου

Σε μια άλλη παράμετρο τα σενάρια του ανασχηματισμού αγγίζουν και το Μέγαρο Μαξίμου με τα ονόματα που ακούγονται από την αγορά να είναι του Θωμά Βαρβιτσιώτη, και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να είναι αυτό του Γιώργου Μυλωνάκη.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το...χαρτάκι προτεραιοτήτων

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο πρωθυπυοργός όρισε τους τομείς πολιτικής προτεραιότητας με...χαρτάκι ως εξής: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ, ασφάλεια, καθημερινότητα και μείωση ανεργίας, μέσα μεταφοράς, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και συνέχιση της μείωσης φόρων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή