Ανασχηματισμός: Οι δεύτερες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Παρά τις αρχικές σκέψεις για γρήγορες παρεμβάσεις και αλλαγές μετά την πύρρειο νίκη των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός άλλαξε στρατηγική παγώνοντας προσώρας τον ανασχηματισμό
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι ενδεχόμενες βεβιασμένες κινήσεις θα έστελναν λάθος μήνυμα και τότε θα έχει χαθεί μία σημαντική ευκαιρία διόρθωσης πορείας εκ μέρους του πρωθυπουργού.
«Το ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό, να φανεί δηλαδή ότι έγινε ένας ανασχηματισμός για τα μάτια του κόσμου», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Επιπρόσθετα, οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνουν ερήμην όσων θα δρομολογηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον ορισμό νέου Επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε.
Επίσης, πολλά θα κριθούν από τις δομικές αλλαγές που θα δρομολογήσει ο κ. Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλο πρόσωπο για παράδειγμα θα πρέπει να αναζητηθεί αν μείνουν ως έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλο αν μεταφερθούν σημαντικές αρμοδιότητες από το πρώτο στο δεύτερο. Το ίδιο και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει τη συγχώνευση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας.
Στη συνέντευξη στον Άλφα, ο πρωθυπουργός «φωτογράφησε» κάποιους τομείς οι οποίοι χρίζουν βελτίωσης: Το πεδίο της ακρίβειας και της μάχης για την αναχαίτισή της, τα έργα υποδομών στις μεταφορές κ.α.
Πολλά θα κριθούν από το πολιτικό στίγμα που θα δώσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Κ. Μητσοτάκης. Χθες, ο πρωθυπουργός απέκλεισε τη στροφή προς …τα δεξιά, εμμένοντας στην ορθότητα της στρατηγικής του κέντρου. Πλέον, όμως, με φόντο το 28% της ευρωκάλπης, θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί τόσο η εκλογική βάση της ΝΔ όσο κυρίως η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Οπότε θα έχει σημασία ποιοι βουλευτές θα αξιοποιηθούν και φυσικά ποια θα είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εκλεγμένων και διορισμένων, ιδιαίτερα των προερχομένων από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποφασίσει τα πρόσωπα που δεν θα παραδώσουν τον μπλε φάκελο, αλλά ακόμη δεν έχει κατασταλάξει για τις μετακινήσεις, όπως επίσης για το νέο αίμα που θα μπει στο υπουργικό συμβούλιο ειδικά στις θέσεις των υφυπουργών που θα δουν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάγωσε προσώρας τον ανασχηματισμό, αλλά τα ονόματα πάνε κι έρχονται στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα. Υπάρχει και η γεωγραφική κατανομή του ανασχηματισμού ειδικά για περιοχές που δεν εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν εισηγήσεις για αξιοποίηση βουλευτών από εκεί. Αλλά και από τη Θεσσαλία. Στη Μεσσηνία που επίσης δεν τα πήγε καλά η ΝΔ δεν θα προκαλούσε έκπληξη να δούμε να μπαίνουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και βουλευτές που είναι κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Σε επίπεδο πληροφοριών, ο χρόνος του ανασχηματισμού μετατοπίζεται για την επόμενη Τετάρτη. Τούτο όμως δεν στερεί το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρήσει νωρίτερά έναν αιφνιδιασμό.