ΠΑΣΟΚ: Οι σπαζοκεφαλιές και οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Τι θα κάνουν όσοι δεν φτάσουν στον δεύτερο γύρο

ΠΑΣΟΚ: Οι σπαζοκεφαλιές και οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου
3'

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν το παραδέχεται, είναι κοινό μυστικό ότι τα επιτελεία των υποψηφίων από τώρα προετοιμάζουν τις επικείμενες συμμαχίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ακόμη οι περισσότεροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αφού στην πρώτη κάλπη ο καθένας θέλει να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό ποσοστό που θα του δώσει τη δυνατότητα να «διαπραγματευθεί» στον δεύτερο γύρο και τη θέση του στην επόμενη μέρα του Κινήματος.

Στην πολιτική είναι συνήθης πρακτική όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι, κάποιοι να λειτουργούν για λογαριασμό κάποιου φαβορί. Στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο όμως φαντάζει παράδοξο. Και οι έξι υποψήφιοι μπήκαν στην προεκλογική αρένα για τις προσωπικές τους επιδιώξεις και η πλειοψηφία τους βρίσκεται απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα και με τον Παύλο Γερουλάνο να αποτελεί έναν ισχυρό τρίτο πόλο.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην κούρσα του πρώτου γύρου μέχρι τώρα αναμένεται να φτάσουν επτά υποψήφιοι μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου όταν και εφόσον καταθέσει την υποψηφιότητα της. Κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως αποχωρήσει ο Γιάννης Κανελλάκης, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 5000 υπογραφές που απαιτούνται. Έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα οι σημερινοί υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε ανοιχτή στήριξη άλλων υποψηφίων.

Ενδεχομένως για παράδειγμα να κλείσουν το μάτι, αλλά δεν θα γίνουν ευθείες δηλώσεις στήριξης. Για παράδειγμα αν ο αγώνας κάτσει στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα, ο Παύλος Γερουλάνος σίγουρα δεν θα υποστηρίξει το Νίκο Ανδρουλάκη… Το ίδιο θα συμβεί ενδεχομένως και από τη πλευρά του κ. Δούκα στην περίπτωση που ο Παύλος Γερουλάνος περάσει στον δεύτερο γύρο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μπορεί να είναι απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη, όμως πολύ δύσκολα θα βγει δημόσια να στηρίξει κάποιον υποψήφιο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κρατάει κι αυτός κλειστά χαρτιά. Δεν είναι απίθανο όμως την τελευταία στιγμή να στρέψει το βλέμμα του στην πλευρά Ανδρουλάκη. Το ίδιο και η Μιλένα Αποστολάκη.

Το σενάριο που αναμένεται να φέρει ανατροπές είναι στην περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν περάσει στον 2ο γύρο. Εκεί μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά τα οποία κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εξετάσει ενδελεχώς. Μια περίπτωση από μόνη της είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία μένει να φανεί πόσο μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα.

Το μέγα ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι λίγο πριν από τις κάλπες δεν είναι τόσο το τι αλλαγές θα προτείνουν επί καταστατικών θεμάτων στο κόμμα, όσο το τι πιστεύουν για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως αλλά και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Το δίλημμα αυτό ακόμα κι αν δεν θέλουν οι υποψήφιοι και προσπαθούν να το αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, το θέτει το ίδιο το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ. «Πείτε μας με ποιους θα πάμε; Θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πάμε αυτόνομα μέχρι τέλους;». Όποιος ξεκαθαρίσει την θέση του προεκλογικά, θα λάβει καλά αποτελέσματα στις κάλπες.

Όσοι επιλέξουν την… μέση οδό και τα ακαταλαβίστικα θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Οι καθαρές εντολές απαιτούν και καθαρές απαντήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή