Οι τρεις δρόμοι του Πολάκη: Όλα τα σενάρια και πως αλλάζει το σκηνικό στην Κουμουνδούρου

Ποια είναι τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τον Παύλο Πολάκη

Οι τρεις δρόμοι του Πολάκη: Όλα τα σενάρια και πως αλλάζει το σκηνικό στην Κουμουνδούρου
INTIME.
4'

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του «αψύ Κρητικού» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και να αλλάξει ολόκληρο το εσωκομματικό σκηνικό στην Κουμουνδούρου.

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον χανιώτη βουλευτή και την «ανθρωπογεωγραφία» του κόμματος στην εποχή Κασσελάκη. Μάλιστα, εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση, ο Παύλος Πολάκης έχει μπροστά του τρεις δρόμους που μπορεί να διαλέξει προκειμένου να πορευτεί.

Από το να παραμείνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι και το να ιδρύσει ένα δικό του κόμμα, όπως ο ίδιος το επιθυμεί.

Σενάριο πρώτο: Ήπια γραμμή

Πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, χωρίς ωστόσο να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον ανεξάρτητο, πλέον, βουλευτή Χανίων, πιστεύουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά για το κόμμα τους.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πως ο Παύλος Πολάκης, θα βάλει «νερό στο κρασί» του και θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να επανενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραμένει κορυφαίο στέλεχος του, με συμμετοχή σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αφήνουν να εννοηθεί -αν και δεν το λένε ξεκάθαρα- ότι ο κρητικός βουλευτής δεν είναι και τόσο σκληρός όσο θέλει να δείχνει προς τα έξω. Μάλιστα, επικαλούνται την περσινή σύγκρουση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Τότε που ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και την «καρατόμηση» του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Όπως λένε, τότε ο Πολάκης έκανε θεαματική δημόσια δήλωση, ακριβώς στα πλαίσια που είχε απαιτήσει τότε ο Τσίπρας, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο, θεωρούν, ότι θα κάνει και αυτή τη φορά, αφού δεν έχει, όπως ισχυρίζονται, πολιτική διέξοδο.

Σενάριο δεύτερο: Σύγκρουση στο Συνέδριο

Κακά τα ψέματα, ο Παύλος Πολάκης έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη δεξαμενή προσωπικών οπαδών του. Μαζί του δεν τολμούν να τα βάλουν ούτε τα πιο πιστά στον Στέφανο Κασσελάκη, τρολ του διαδικτύου, που το απόγευμα τις Πέμπτης ήταν εμφανώς αμήχανα ως προς το πως θα πρέπει να διαχειριστούν την κρίση.

Παράλληλα, όμως, έλαβε την ανοιχτή στήριξη αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νίκος Παππάς, αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη συμπεριφορά του.

Ανοιχτά υπέρ του βγήκαν η Ραλλία Χρηστίδου, η Γιώτα Πούλου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ακόμα και ο Γιώργος Καραμέρος – με διαφορετικό, βέβαια, σκεπτικό. Την Παρασκευή, εμμέσως πλην σαφώς τον στήριξε η Έλενα Ακρίτα και η πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη. Και αν αυτό δεν αποτελεί κάποια έκπληξη, εντύπωση προκάλεσε η στάση του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της «Φρουράς Τσίπρα», παρότι άσκησε σκληρότατη κριτική για τον τρόπο που πολιτεύεται ο «αψύς κρητικός», τάχθηκε κατά της διαγραφής του από το κόμμα. Βρέθηκε, δηλαδή, σε διαφορετική γραμμή από τα μέλη της ομάδας των «87» που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία και οι οποίοι ζήτησαν το «κεφάλι» του.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ένας πολύ ισχυρός εσωκομματικός παίχτης. Τόσο ισχυρός, που θα μπορούσε να συγκρουστεί στα ίσια με το σύστημα του Στέφανου Κασσελάκη στο επερχόμενο Συνέδριο. Και αυτό το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι.

Σενάριο τρίτο: Κόμμα Πολάκη

Από εκεί και πέρα, κανένας δεν αποκλείει την πιθανότητα για μια πιο εντυπωσιακή κίνηση. Έχοντας επίγνωση της πανελλαδικής δύναμης που διαθέτει, αλλά και τη διείσδυση που έχει στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων -ακόμα και της άκρας δεξιάς- δεν θα φανεί περίεργο αν επιλέξει να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα.

Έναν λαϊκίστικο πόλο, με βαθιά αντισυστημική ρητορική και με βασικό σύνθημα τη σύγκρουση με τη «διαπλοκή και τη διαφθορά». Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ο μόνος πολιτικός με αυτή την ατζέντα, που μπορεί να κάνει μια πολύ δυναμική εμφάνιση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή