Το «υποβρύχιο» Κασσελάκης – Οι τρεις φορές που «ανατίναξε» τις «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ

Πρόσωπα από την Κουμουνδούρου, αλλά και όσοι από τη Χαριλάου Τρικούπη στηρίζουν τις προσπάθειες για μια ισχυρή και ενιαία -με όποιον τρόπο και αν επιλεγεί- κεντροαριστερά, κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει αυτή την προσπάθεια

Το «υποβρύχιο» Κασσελάκης – Οι τρεις φορές που «ανατίναξε» τις «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ
EUROKINISSI.
5'

Σε δηλώσεις και κινήσεις οι οποίες «τορπιλίζουν» τις πιθανότητες να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις άλλες δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, προχωράει ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας ότι τα όσα λέει για την ανασύνταξη του χώρου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κούφια λόγια.

Πρόσωπα από την Κουμουνδούρου, αλλά και όσοι από τη Χαριλάου Τρικούπη στηρίζουν τις προσπάθειες για μια ισχυρή και ενιαία -με όποιον τρόπο και αν επιλεγεί- κεντροαριστερά, κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιχειρεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει αυτή την προσπάθεια.

Όπως αναφέρουν, δεν το έχει κάνει μία φορά, αλλά τρεις. Και πάντα, όταν τα κόμματα του ευρύτερου χώρου πλησιάζουν μεταξύ τους, γεγονός που δεν μπορεί να τυχαίο.

Από τη συνάντηση, στον «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη»

Ένα μήνα, σχεδόν, μετά την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρασε την πόρτα του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, στη Βουλή.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αν και ήταν φανερή η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στους δύο άνδρες. Με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την εσωκομματική αναμέτρηση υποσχόμενος ότι θα στηρίξει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία προς το Κέντρο, αρκετοί στην Κουμουνδούρου αισθάνθηκαν ότι δικαιώθηκαν για την επιλογή τους να τον στηρίξουν, τότε.

Η χαρά τους, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Δύο μήνες αργότερα, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Και μάλιστα για μια υπόθεση που ο τελευταίος ήταν θύμα, αυτό των υποκλοπών.

Χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», επικαλούμενος την άρνησή του να καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρωθυπουργού. Μάλιστα, προχώρησε σε μια μοναδική για τα ελληνικά πολιτικά (και νομικά) πράγματα τοποθέτηση, καθώς ζήτησε από πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει εκείνος, ότι οι κατηγορίες που του αποδίδει δεν είναι αληθινές!

«Οι σημερινές δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν «Πολάκη made in USA». Του ευχόμαστε καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!», ήταν η απάντηση της Χαριλαόυ Τρικούπη.

Το «φιάσκο» της πρότασης δυσπιστίας

Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσε τη δεκαπενθήμερη στρατιωτική θητεία του, στη Θήβα, ήρθαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών.

Αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε στα άλλα προοδευτικά κόμματα να υπάρξει κοινή δράση σε βάρος της κυβέρνησης, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων. Η σκυτάλη, τότε, πέρασε στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη, που ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Την πρόταση Ανδρουλάκη συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκονταν μακριά από την Αθήνα, απομονωμένος στο στρατόπεδο και δεν υπήρχε «ρόλος» για εκείνον σε αυτή την ιδιαιτέρως σοβαρή διαδικασία. Και στην πρωτεύουσα να βρίσκονταν, πάλι δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά, ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός.

Φρόντισε, όμως, να «τορπιλίσει» και πάλι τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη Βουλή, τα στελέχη των τριών κομμάτων, με ένα άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Παρότι συντάχθηκε με την πρόταση δυσπιστίας, εκτίμησε ότι θα πρόκειται για «κοκορομαχία», μια «διαδικασία-σόου, που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Εκείνες τις ημέρες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν τον αρχηγό τους με διόλου κολακευτικά, για εκείνον, λόγια. Η «ελαφρότητα» με την οποία τοποθετήθηκε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μετατρέποντας αρκετές φορές σύσσωμη την αντιπολίτευση από «κατήγορο» σε «κατηγορούμενο», έδειξε δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι στην Κουμουνδούρου επικρατεί νευρικότητα από το γεγονός πως οι πρωτοβουλίες των κινήσεων ανήκαν στον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεύτερον, έμοιαζε σαν να επιδίωκε να «μπουρλοτιάσει» τις όποιες πιθανότητες συνεργασίας υπάρχει ανάμεσα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η κοινή πρόταση για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που έμεινε στα χαρτιά

Με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, την Τετάρτη, αρνήθηκε να συνυπογράψει κοινή πρόταση των προοδευτικών κόμματων για τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την υπόθεση των υποκλοπών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, προσπαθούσαν -μετά από πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου- να συνδιαμορφώσουν μια κοινή πρωτοβουλία.

Εν τέλει, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αποφασίστηκε να μην υπάρξει κοινή πρόταση, αλλά το κάθε κόμμα να καταθέσει το δικό του αίτημα για τη σύγκλιση της εν λόγω επιτροπής.

Από το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, όλοι δείχνουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το «ναυάγιο» της κοινής δράσης. Και προφανώς, όχι προς την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου, αλλά προς εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη, ρίχνοντας του όλη την ευθύνη για τη τροπή που πήραν τα πράγματα.

Και όλα αυτά, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης -που εξακολουθεί να απολαμβάνει τις διακοπές του στη Μύκονο- δεν θέλησε να βάλει την υπογραφή του, δίπλα σε εκείνη της Νέας Αριστεράς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή