ΣΥΡΙΖΑ: Ο απομονωμένος Κασσελάκης, ο «πολιορκητής» Πολάκης και οι «87» στην έξοδο -Τα επόμενα βήματα
Όλα δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην τριχοτόμηση, με όλες τις πλευρές να θεωρούν ότι η νέα διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών
Σε μια νέα εσωκομματική κρίση, για την οποία κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις διαστάσεις που θα λάβει, οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, από τον Παύλο Πολάκη.
Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρόεδρος επιλέγει να συγκρουστεί με την ομάδα των «87», που δεν έθεσαν ζήτημα ηγεσίας, δείχνοντας τους την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου.
Στην πραγματικότητα φαίνεται ξεκάθαρα πως φοβάται τον Χανιώτη βουλευτή, αναγνωρίζοντας πως χωρίς τη δική του στήριξη, δεν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Όλα, πάντως, δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην τριχοτόμηση, με όλες τις πλευρές να θεωρούν ότι η νέα διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών.
Ο απομονωμένος Κασσελάκης
Με δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης προχώρησε στην άρση της εμπιστοσύνης του προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, τότε όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξεμένει από συμμάχους, στο κόμμα του οποίου ηγείται.
Τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα» είναι εδώ και μήνες απέναντι του, ενώ μετά τα όσα ακατανόητα είπε από τις ΗΠΑ για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει κοπεί και κάθε «γέφυρα» επικοινωνίας με τον ιστορικό ηγέτη του χώρου. Επομένως, αυτή τη φορά θα πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις.
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο περιστατικά που φανερώνουν την απομόνωση του Στέφανου Κασσελάκη. Αρχικά, το ότι δεν απάντησε στην ευθεία αμφισβήτηση του Παύλου Πολάκη. Δεν σήκωσε το γάντι. Απλά αρκέστηκε στο να πει ότι όποιος θέλει, ας κάνει ότι πρέπει στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως «δεν θα τα βροντήξω ποτέ!», επιδιώκοντας σε δεύτερο χρόνο να δείξει πυγμή.
Το δεύτερο περιστατικό που φανερώνει την απομόνωση, είναι η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του. Εκεί που επιτέθηκε στους «87» και άφησε στο απυρόβλητο τον χανιώτη βουλευτή. Τους έδειξε, επί της ουσίας, την έξοδο, καλώντας τους να λάβουν τώρα την απόφαση για το αν θέλουν να μείνουν ή να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, δεν τόλμησε να τα βάλει με τον Παύλο Πολάκη, που τον αμφισβήτησε ανοιχτά, επιλέγοντας για πολλοστή φορά να βρει σωσίβιο στον φαντασιακό «εσωτερικό εχθρό», έτσι ώστε να αποφύγει το «πραξικόπημα» του χανιώτη βουλευτή.
Ο Πολάκης, ο «πολιορκητής»
Από την ημέρα που Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την εσωκομματική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καλά, καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος. Όλοι, μάλιστα, αναγνωρίζουν ότι η νίκη του οφείλεται στον κρυφό «αρχιστράτηγο» της εκστρατείας του, Παύλο Πολάκη.
Εκείνο το βράδυ του περσινού Σεπτεμβρίου, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά εν τέλει παρέμεινε στην Κουμουνδούρου, είχε προχωρήσει σε μια παράτολμη πρόβλεψη. Όπως έλεγε, σύντομα ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, θα στρέφονταν εναντίον του πολιτικού του μέντορα.
11 μήνες αργότερα, φαίνεται πως δικαιώθηκε. Τουλάχιστον, σε ότι αφορά τη ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες. Διότι, μπορεί τις πρώτες «ριπές» σε αυτή τη σύγκρουση να τις έριξε η πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τημ ανοιχτή πολεμική την ξεκίνησε ο Πολάκης, αμέσως μετά τη διαγραφή του.
Πλέον, ο «αψύς κρητικός» έχει βάλει ως στόχο να «εκθρονίσει» τον πάλαι ποτέ προστατευόμενο του και να τον διαδεχθεί άμεσα στο Game of Thrones αλλά ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και όπως ο ίδιος λέει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Οι «87» στην έξοδο
Χθες, για ακόμα μια φορά φάνηκε πως δεν υπάρχει σημείο επαφής ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και στην ομάδα των «87». Η ανακοίνωση τους ήταν πολύ σκληρή και η αποχώρηση τους από τη συνεδρίαση, προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει στον δρόμο προς το Συνέδριο.
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να τους έδειξε την πόρτα της εξόδου, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχουν ήδη αποφασίσει να τη διαβούν από μόνοι τους. Και τότε, θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να γίνει πράξη η ανασυγκρότηση της παράταξης.