Στέφανος Κασσελάκης: «Θα μείνει πρόεδρος χωρίς κόμμα» - Σενάριο εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ 10 βουλευτών

Ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει χρόνο για να δώσει μια πρόταση ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί

Στέφανος Κασσελάκης: «Θα μείνει πρόεδρος χωρίς κόμμα» - Σενάριο εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ 10 βουλευτών
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Μια προσπάθεια «σασμού» με τον Παύλο Πολάκη, η «σφραγίδα» στη συμμαχία με τον Νίκο Παππά και η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη κατά σχεδόν δύο εβδομάδες αποτέλεσαν την τριπλή προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να κερδίσει χρόνο, εσωκομματικές δυνάμεις και να δώσει μια πρόταση ενόψει του αδιεξόδου, στο οποίο έχει βρεθεί.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 47 βουλευτές. Δεκατέσσερις μήνες μετά, με τη νέα τάξη πραγμάτων έχουν μείνει 34.

Στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν έξω από την αίθουσα της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη αρκετοί απορούσαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περίμενε την επόμενη βδομάδα, που θα έχει επιστρέψει από την Κρήτη, για να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της ΚΟ. Την απάντηση, όπως αναφέρει η «Κ», έδωσαν οι ίδιοι οι βουλευτές μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Με την Πόπη Τσαπανίδου παρούσα, το «σκορ» θα έγραφε 17 «ναι», 13 «όχι» και 4 «παρών» για τις αλλαγές στο προεδρείο της ΚΟ. Και το αποτέλεσμα θα ήταν μια ταπεινωτική ισοπαλία.

Οι «13»

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην ΚΟ ανέφερε πως «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών».

Αυτό που δεν προέβλεψε ο Κασσελάκης, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, είναι πως το κλίμα θα δυναμιτιστεί περαιτέρω. Στην περίπτωση που η σύγκρουση φτάσει στο απροχώρητο και ενεργοποιηθεί το σενάριο μιας μαζικής αποχώρησης, βάσει της αριθμητικής, μπορεί να συγκροτηθεί για δεύτερη φορά μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα απέναντί του. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούν οι «87» το σενάριο της αυτονόμησης έχει πέσει στο τραπέζι.

Από όσους ψήφισαν «όχι» την Τρίτη, οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Συμεών Κεδίκογλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός και Μαρίνα Κοντοπούλη φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα εμπιστευτούν ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι έξι πρώτοι, άλλωστε, είχαν υπογράψει το κείμενο των «87» που ήταν ένα πρώτο καμπανάκι για την απώλεια της δεύτερης θέσης στη Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή