ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν πρόταση μομφής εναντίον του Κασσελάκη - Τον αμφισβητούν και οι υποστηρικτές του
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει ο πρόεδρος του κόμματος σε περίπτωση που επικρατήσει οριακά στην πρόταση μομφής που θα κατατεθεί εναντίον του, επισήμανε πως «χρειάζεται να έχουμε πλήρη εικόνα για να ληφθούν αποφάσεις»
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να προχωρήσει σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άφησε να εννοηθεί η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας την Παρασκευή στο Mega.
Η τελική αναμέτρηση με φόντο το θέμα της ηγεσίας αναμένεται τα γίνει στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, το Σαββατοκύριακο.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει ο πρόεδρος του κόμματος σε περίπτωση που επικρατήσει οριακά στην πρόταση μομφής που θα κατατεθεί εναντίον του, επισήμανε πως «χρειάζεται να έχουμε πλήρη εικόνα για να ληφθούν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε χωρίς να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση. Θέλουμε να δούμε όλα τα κομμάτια του παζλ».
Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι όποιος θέλει να τον αμφισβητήσει μπορεί να το κάνει στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο τον Οκτώβριο. Η κ. Κεχαγιά κατέληξε λέγοντας πως, παρά τις δυσκολίες, ο κ. Κασσελάκης μπορεί να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ «με αξιοπιστία».
Το αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έφερε μια απρόσμενη εξέλιξη για την ηγεσία του κόμματος, καθως, οι βασικές αλλαγές που είχε προτείνει ο πρόεδρος απορρίφθηκαν.
Η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή δεν καταργούνται, όπως πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και για την Κ.Ε. η Επιτροπή εισηγείται τη μείωση των μελών της από 300 σε 200. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση για αλλαγή του ονόματος του κόμματος πέρασε με οριακή πλειοψηφία. Επιπλέον, εγκρίθηκε η εφαρμογή του μέτρου των τριών θητειών για τους βουλευτές, με έναρξη από το Συνέδριο του 2022.
Ο κ. Κασσελάκης είχε προτείνει την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με μια Εθνική Επιτροπή 151 μελών, στην οποία θα συμμετείχαν ex officio βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Νεολαίας.
Οι καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ξαφνικά ο Στέφανος Κασσελάκης την Τρίτη, καθώς και το νέο όνομα ΣΥ.ΣΥ.ΑΡ (Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς), το οποίο έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, έχουν ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που συχνά επικρίνεται ως «υπονομευτική», αλλά και από υποστηρικτές της ηγεσίας.
Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Βασίλης Κόκκαλης, που θεωρούνται σύμμαχοι του Κασσελάκη, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Mega, άφησε να εννοηθεί πως ο Κασσελάκης ενδέχεται να μη συμμετάσχει στη ΔΕΘ, λέγοντας: “Εάν δεν έχει εκπέσει, φυσικά και θα είναι”.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς παραμένει σημαντικός υποστηρικτής του Κασσελάκη, καθώς από τη δική του στήριξη, και αυτή των ανθρώπων που επηρεάζει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση του Κασσελάκη σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τις προτάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως βήμα προς τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του σε ένα απολύτως προσωποπαγές και αρχηγικό κόμμα, στα μέτρα του Κασσελάκη.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, προστέθηκε στη λίστα των στελεχών που δήλωσαν «ως εδώ και μη παρέκει», ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος αν προκηρυχθούν νέες εσωκομματικές εκλογές.
Η αίσθηση που κυριαρχεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Κασσελάκης δεν επιθυμεί να τεθεί ξανά στην κρίση των μελών του κόμματος, παρά τη συχνή αναφορά του σε αυτά. Το 2024 δεν είναι 2023, όταν εξελέγη θριαμβευτικά ως η υποσχόμενη λύση που θα νικούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, με οριακά διψήφιο ποσοστό και χαμένη τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.