Το «χρονοδιάγραμμα» της «έξωσης» Κασσελάκη – Πως φτάσαμε στην πρώτη μομφή της πολιτικής ιστορίας

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Στέφανος Κασσελάκης, εξέπεσε από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος στην κρίση που μαστίζει την αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και έναν χρόνο.

Το «χρονοδιάγραμμα» της «έξωσης» Κασσελάκη – Πως φτάσαμε στην πρώτη μομφή της πολιτικής ιστορίας
3'

Όμως, η αποπομπή του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η κορύφωση μιας σύγκρουσης που κορυφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδας.

Η αντίστροφη μέτρηση

«Προφανώς δεν νοείται να υπάρχει πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας που διαφωνεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του κόμματος, αυτό έπρεπε να το γνώριζε». Με αυτή τη δήλωση αυτή που έγινε στο Mega, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποπομπή του Σωκράτη Φάμελλου, από την προεδρεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με το εσωκομματικό πεδίο να κοχλάζει ήδη, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε αιφνιδιαστικά, στις 27 Αυγούστου, να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππάς. Η κίνηση αυτή, έφερε απέναντι στον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους μισούς βουλευτές του κόμματος και κατά πολλούς, είχε ως στόχο το να «οχυρωθεί» πίσω από τον ισχυρό μηχανισμό του Νίκου Παππά.

Η «θυσία» της Λινού

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον Παύλο Πολάκη να αμφισβητεί ήδη τον Στέφανο Κασσελάκη, έχοντας διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική ομάδα, ο τελευταίος κάνει ότι μπορεί για να εξευμενίσει τον χανιώτη βουλευτή. Στο πλαίσιο αυτό, διαγράφει την Αθηνά Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή αυτή, βαθαίνει το χάσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η κ.Λινού περνάει στην αντεπίθεση, απορρίπτει τα όσα της καταλογίζει ο «αψύς κρητικός» και αποδέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα, αποκάλυψε πως την παραίτηση της από τη θέση του βουλευτή, την απαίτησε με γραπτό μήνυμα, ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης.

Η επιστροφή Πολάκη

Αμέσως μετά τη διαγραφή της κ.Λινού, ακολούθησε η ανακοίνωση της επιστροφής του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όμως, ο βουλευτής Χανίων είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του. «Δεν είμαι κανά παιδάκι, να με διαγράφουν χωρίς να με ακούσουν και να με επαναφέρουν με ένα γραπτό μήνυμα», είχε δηλώσει τότε.

Δεν έκανε πίσω, όπως πολλοί υποστήριζαν ότι θα κάνει και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αφού πρώτα παραδέχθηκε το λάθος του που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το παιδί δεν κάνει για πρόεδρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να πας σε κάλπες»

Η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, είχε αρχίσει να εντείνεται. Η Όλγα Γεροβάσιλη τον προέτρεψε να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές ηγεσίας, έτσι ώστε να κοπάσει η θύελλα. Ακολούθησε σειρά στελεχών που έθεταν το ίδιο ζήτημα.

Και δεν προέρχονταν από τους «συνήθεις υπόπτους». Στο χωρό της αμφισβήτησης μπήκαν και πρόσωπα που τον στήριξαν, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρώτος γύρος της πολυήμερης εσωκομματικής αναμέτρησης, έκλεισε με την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πλέον, αναμένεται ο επόμενος, που θα είναι στον δρόμο προς τις κάλπες της ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή