Αλλαγές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και την διαχείριση των υποδομών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας παρουσίασε σήμερα , ο Υπουργός Περιβάλλοντος καιΕνέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μαζί με τους υφυπουργούς Νίκο Ταγαρά, Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ.
Αρχικά ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας, ενώ τόνισε πώς οι περιοχές που έχουν το βασικό πρόβλημα είναι το Νοτιο Αιγαίο, κάποιες περιοχές της Πελλοπονήσου και της Ανατολικής Κρήτης. Όσον αφορά την Αττική, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα, υπάρχουν πιέσεις λόγω της διετούς ανομβρίας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, αλλά και τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4 και επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα. Σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε κατά την συνέντευξη στις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι με στόχο την μείωση των διαρροών, που επιδεινώνουν σημαντικά το υπάρχον πρόβλημα.
Δεν έλειψαν φυσικά και οι αναφορές στην κλιματική κρίση, με τον υπουργό να τονίζει: «Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», υπογράμμισε σχετικά με τα προβλήματα.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε ακόμη στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά, ενώ εστιάζοντας στα νησιά επεσήμανε πως: «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».
Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, μέσω της υλοποίησης μεταφερόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο2014 -2020.
Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι το τέλος ανθεκτικότητας, έσοδα από δικαιώματα εκπομπών (10 εκατ. στο Υπ. Ναυτιλίας). O κος Σκυλακάκης έκανε παραπέρα αναφορά στα κριτήρια επιλογής στα έργα αφαλάτωσης (50 εκατ. ευρώ).