Οι «σκελετοί στην ντουλάπα» τρομάζουν το σύστημα Κασσελάκη - Γιατί είδαν το «φως» μετά από 4 μέρες

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το «τραυματισμένο» πολιτικό σύστημα, συνολικά.

Οι «σκελετοί στην ντουλάπα» τρομάζουν το σύστημα Κασσελάκη - Γιατί είδαν το «φως» μετά από 4 μέρες
Eurokinissi
5'

Ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει μια «μάχη» χωρίς αρχές για να «γαντζωθεί» στην καρέκλα του προέδρου, όντας -σύμφωνα με πληροφορίες- έτοιμος να προσφύγει ακόμα και δικαστικά, εναντίον της «εκπαραθύρωσης» του από την ηγεσία.

Μάλιστα, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι του προσάπτουν την πρόθεση να «καταλάβει» την Κουμουνδούρου και να προχωρήσει στην «κατάληψη» των γραφείων του κόμματος, υποστηρίζοντας πως η έγκαιρη κινητοποίηση των νομιμοφρόνως στελεχών, απέτρεψε μια απόπειρα «κατάληψης του Καπιτωλίου, αλά Greca».

Ωστόσο, η απόφαση, χθες αργά το βράδυ, της Πολιτικής Γραμματείας, έκλεισε τη συζήτηση, αφού με απόφαση 17-1, επικύρωσε την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου.

Από τη νέα ηγεσία, αναφέρουν πως οι πραγματικές προθέσεις του πρώην προέδρου, είναι να μη φανερωθούν «οι σκελετοί που υπάρχουν στη ντουλάπα», κυρίως για θέματα οικονομικής φύσεως.

Είδαν το «φως το αληθινό»

Πέρασαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες μέχρι το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη να σκεφτεί ότι υπάρχει πιθανότητα να εφεσιβάλει -με κάποιο τρόπο- την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που τον καθαίρεσε από πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πέμπτη, λοιπόν, ημέρα, επικαλέστηκε ακόμα και τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων που έγιναν μέσω κοινωνικών δικτύων για να οδηγηθεί στη σκέψη ότι παραμένει «πρόεδρος» του κόμματος.

Επί ολόκληρες ημέρες, ο τέως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν απομονωμένος στις Σπέτσες, χωρίς κανένας να αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή. Τελικά, την Πέμπτη, οι βουλευτές και τα στελέχη που είναι «μαγεμένα» από την πολιτική «μαεστρία» του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία, είδαν το «φως το αληθινό».

Και αποφάσισαν όλοι μαζί, ταυτόχρονα, να βγουν στα κανάλια και να μιλήσουν περί δήθεν «πραξικοπήματος». Έφτασαν μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οι συνεργάτες του έκαναν διαρροή για τα επόμενα βήματα του, που προϊδεάζουν για διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ενώ έχει εκπέσει, χωρίς κανένας να το αμφισβητήσει.

«Καπιτώλιο αλά Greca»

Το μεσημέρι της Πέμπτης, υπήρξε η πληροφορία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζονταν να πάει στην Κουμουνδούρου. Οι υποστηρικτές του έκαναν λόγο για «νόμιμο πρόεδρο», ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του θεώρησαν ότι επίκειται «κατάληψη» του κτηρίου.

Αναφερόμενοι, οι τελευταίοι, στο τηλεφώνημα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, σημείωναν ότι του ζήτησε τα κλειδιά για να ανέβει στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου, ενώ σημείωσαν ότι ο διευθυντής του κόμματος ξεκαθάρισε στον έκπτωτο πρόεδρο ότι εκείνος είναι νομικά υπεύθυνος για το κόμμα.

Μάλιστα, ερμήνευσαν την κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη ως ευθεία πρόκληση και προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του κόμματος. Έτσι, ανώτατες κομματικές πηγές διεμήνυσαν απέναντι στα όσα ισχυρίζεται η πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου πως δεν υπάρχει κανένα κενό εξουσίας στο κόμμα.

Έκαναν, δε, λόγο για «εισβολή στο Καπιτώλιο, αλά Greca», χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Άλλη ερμηνεία από πλευρά Κασσελάκη

Αντίθετα, η πλευρά του του έκπτωτου» προέδρου εξιστορεί ως εξής: Σήμερα, ο Μανώλης Καπνισάκης τηλεφώνησε στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβιγκού και τις έθεσε το εξής ερώτημα: Διοικητικά και ποινικά, ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα;

Δεν έλαβε επαρκή απάντηση και στη Ράνια Σβίγκου τηλεφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας το ίδιο ερώτημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέπεμψε τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Τότε, στην ίδια ερώτηση -και πάντα σύμφωνα με την ίδια αφήγηση- ο κ. Μαυροκεφαλίδης φέρεται να απάντηση ότι την ευθύνη την έχει εκείνος, εκτός και αν ο ο τέως πρόεδρος του υπογράψει πληρεξούσιο.

Η απάντηση του κ.Κασσελάκη φέρεται να ήταν «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν γνωρίζω τι αποφάσεις λαμβάνονται;;». Έκτοτε, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει αποκαλύψει στο περιβάλλον του τι προτίθεται να κάνει παρακάτω, αλλά αμέσως μετά, η Ράνια Σβίγκου, συγκάλεσε εκτάκτως της Πολιτική Γραμματεία.

Τέλος στην παραφιλολογία

Με 17 υπέρ, 1 κατά (της Θεοδώρας Τζάκρη) και 1 «παρών» (της Ολυμπίας Τελιγιορίδυ), η Πολιτική Γραμματεία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης και επισήμως από την ηγεσία.

«H Kεντρική Eπιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος», ανέφερε η απόφαση.

Μάλιστα, υπάρχει σαφής αιχμή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού η ίδια απόφαση αναφέρει πως «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, αυτό το ζήτημα είναι λήξαν».

Στη γραμμή αυτή κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Παύλος Πολάκης, όσο και η Όλγα Γεροβασίλη – με τις τοποθετήσεις τους να ενσωματώνονται εν τέλει στην απόφαση του οργάνου.

Από την πλευρά της, η μοναδική σύμμαχος του Στέφανου Κασσελάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, ανέφερε με γραπτή της δήλωση πως «Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή