Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά
Σε οριακό σημείο δείχνουν να βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά μετά και την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού από την Κύπρο και την σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα
Οι αιχμές του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται πως προκάλεσαν μεγάλη ενόχληση. Αυτό τουλάχιστον εξάγεται ως συμπέρασμα από τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος μίλησε και για τζάμπα πατριωτισμό που δεν οδηγεί πουθενά και απομονώνει τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ερωτήθηκε για τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τις πολιτικές της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά και ανέφερε χαρακτηριστικά «διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».
Πάντως, πήρε αποστάσεις από τους βουλευτές που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά χαρακτηρίζοντάς τους υπερπατριώτες και διερωτώμενος: «Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35; Η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Πρόθεση υποχωρητικότητας είδε ο Αντώνης Σαμαράς
Την αποδόμηση της νέας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης υπονόησε πρόθεση υποχωρητικότητας στο Κυπριακό και δευτερευόντως στα ελληνοτουρκικά, επιδίωξε χθες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη. Οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αρκετά αιχμηρές και στην πραγματικότητα επιβεβαίωσαν τη μεγάλη απόσταση που πλέον χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τη νέα στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο εν όψει και της έλευσης στη χώρα μας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν αλλά και της κινητικότητας στο Κυπριακό, θέλει να αποδυναμώσει τις όποιες φωνές κρίνει ότι δημιουργούν κλίμα καχυποψίας. Κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Σαμαρά προκάλεσε νέο κύκλο αναταραχής στο κυβερνών κόμμα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει ένα σταθερό «ακροατήριο» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτές που η στάση τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιον.
«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Θα ήθελα να απαντήσω ξεκινώντας από μία ρητορική ερώτηση αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί έστω υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ προσωπικά εκπροσωπώντας την κυβέρνηση που να μην τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έκανε και τις πιο εκτενείς αναφορές το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι δεδομένο πως οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό ταυτίζονται με αυτές της Κύπρου. «Είναι δεδομένο ότι η λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι εθνική μας θέση. Είναι δεδομένο ότι η επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία έχει θετικά αποτελέσματα έστω και στην άτυπη επανέναρξη του. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαζί, τι θέλει, δηλαδή, η Κύπρος να προδώσει τον εαυτό της; Δεν πρόκειται να συζητήσουμε λύσεις επιζήμιες για την Κύπρο όπως αυτή των δύο κρατών. Θα πορευόμαστε μαζί με την Κύπρο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «υπάρχουν δύο δρόμοι όταν έχει κανείς κάποιο αξίωμα. Ο ένας ο τζάμπα πατριωτισμός με διατύπωση υπερβολών με κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν τη χώρα και ο δεύτερος ο δρόμος που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επί των ημερών του έχουν συναφθεί οι πιο σημαντικές διεθνείς συμφωνίες ως προς την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, την ΑΟΖ με Ιταλιά και Αίγυπτο. Έχει προχωρήσει στις πιο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες και να μην ξεχνάμε τον διάλογο με την Τουρκία χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, χωρίς να ζημιώνεται η χώρα στο ελάχιστο. Μέσα από τον διάλογο έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις και τις εισόδους από τον Έβρο και στα νησιά υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας». Απαντώντας σε δημοσιογράφο που ζήτησε ονόματα και διευθύνσεις για τους «τζάμπα πατριώτες», ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «είναι εύκολο να βρει κανείς του τζάμπα πατριώτες».
Τα… καμπανάκια Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση βράβευσης των γυναικών της Κύπρου στη Λευκωσία, κι ενώ η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση καλού κλίματος με την Άγκυρα, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση του ότι τα «ήρεμα νερά» που οδηγούν σε αποδοχή τετελεσμένων καταστάσεων θα προκαλέσουν μελλοντικά μεγάλες «φουρτούνες», προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων, τόσο για την Κύπρο όσο και για το Αιγαίο. «Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή ‘λύσεις’ άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι ‘μαγειρεύονται’ – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης», είπε.
Ο κ. Σαμαράς κατέκρινε τις προτάσεις που ακούγονται για λύσεις διχοτόμησης, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση και θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι η αποδοχή των τουρκικών τετελεσμένων θα επιφέρει διαμελισμό του Αιγαίου και θα συμβάλλει στη συρρίκνωση της Ελλάδας αλλά και ότι στόχος πρέπει να είναι η τερματισμός της κατοχής και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έγινε την ίδια ημέρα που επιβεβαιώθηκε η άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Γεραπετρίτη.
Πραγματοποιήθηκε, δε, σε μία συγκυρία που πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις υπουργών με γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να απαντηθούν απορίες και ενστάσεις γύρω από την ασκούμενη πολιτική και να επανέλθει η εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ.