Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Τσίπρα: Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τη σύγκλιση με την ΕΕ

Μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει κατά την παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Τσίπρα: Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τη σύγκλιση με την ΕΕ
INTIME
4'

Στα όσα θα πει τη Τρίτη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του για την Οικονομία, ετοιμάζονται να στρέψουν το βλέμμα τους οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας

Μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους, αναμένεται να παρουσιάσει κατά την παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός.

Η δημόσια επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί ιδιαιτέρως. Όχι μόνο στον προοδευτικό χώρο, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να «στροβιλίζεται» από την εσωκομματική σύγκρουση και το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι σύντομα θα τον βρουν ξανά απέναντι τους - παρότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το ρεπορτάζ.

Ως προς το γιατί επιλέγει να ασχοληθεί με την οικονομία, η απάντηση είναι προφανής. Η οικονομία είναι σήμερα το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Οι αλλεπάλληλές κρίσεις, αλλά κυρίως η κρίση ακρίβειας, έχουν βαρύτατες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία.

Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ και η διαφθορά, ρίχνουν τη σκιά τους στην καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας. Στο logo του Ινστιτούτου γράφει «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα οργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα θα σταθεί στο ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ενώ θα εστιάσει στη διεθνή κατάσταση, αλλά και στο αν υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα σε σχέση με την Ευρώπη

Φυσικά, με την ακρίβεια να καλπάζει, δεν θα ήταν δυνατό να μην αναφερθεί στις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να μείνει μόνο στις διαπιστώσεις.

Αντίθετα, στην παρέμβαση του, αναμένεται να μιλήσει και για το πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ

Σ’ αυτούς τους άξονες θα κινηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια προσέγγιση που σαν στόχο έχει να φωτίζει το δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική, από αυτή που σήμερα επικρατεί. Και για ένα άλλο, στρατηγικό ρόλο του κράτους, στη θέση του σημερινού, δήθεν επιτελικού, κράτους.

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση

Η εκδήλωση θα επικεντρώσει όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, που για άλλη μια φορά οδηγείται σε τοίχο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση της εκδήλωσηςμ αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στην ζωή των πολιτών.

Οι έρευνες που θα παρουσιαστούν από το ΚΕΠΕ και την Μetron θα καταγράψουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία και στους πολίτες. Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το γεγονός ότι τέσσερις υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και το που θα πρέπει να πάμε.

Με απλά λόγια, μετά από πολύ καιρό, ο χώρος της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης θα μιλήσει πολιτικά, για την καθημερινότητα των πολιτών και θα παρουσιάσει προτάσεις, σε αντίθεση με τη lifestyle παρωδία των τελευταίων 13 μηνών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή