Αμηχανία στους «κασσελίστας», ενθουσιασμός στην πλειοψηφία από το «μανιφέστο» Τσίπρα

Οργή στην Κουμουνδούρου για τη συμπεριφορά Μητσοτάκη στη Βουλή

Αμηχανία στους «κασσελίστας», ενθουσιασμός στην πλειοψηφία από το «μανιφέστο» Τσίπρα
Eurokinissi
4'

«Μούδιασμα» επικρατεί στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την ηγετική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, από τον Πειραιά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, το οποίο θα μπορέσει να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις «χαραμάδες» της υποψηφιότητας του για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «στενεύουν» καθημερινά. Παράλληλα, το πιθανό εγχείρημα ενός δικού του, μονοπρόσωπου κόμματος, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, σε περίπτωση που η προτροπή Τσίπρα, γίνει το επόμενο διάστημα πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, το «μανιφέστο» του πρώην πρωθυπουργού προκαλεί ενθουσιασμό στα στελέχη της πλειοψηφίας, που βλέπουν την πολιτική να επιστρέφει.

Αμήχανη απάντηση με «φιέστα» στους «στάβλους-στρατηγείο»

Η αλήθεια είναι πως τα νέα γραφεία που νοίκιασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να στεγάσει το επιτελείο του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτουν εξαιρετική αισθητική.

Και προφανώς, μετά την ανακαίνιση τους δεν θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες χρήσεις του, όταν δηλαδή ήταν στάβλοι, κατά τον 18ο αιώνα – όπως αναφέρει η εταιρία που επιμελήθηκε τον χώρο.

Εκεί επέλεξε, εν τέλει, ο έκπτωτος πρόεδρος να πραγματοποιήσει την πρώτη του ανοιχτή συγκέντρωση στην Αττική, μετά την «καρατόμηση» του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη κινητοποίηση και τα πούλμαν που ήρθαν από πολλά σημεία της Αττικής -και όχι μόνο- προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση στο επιτελείο του.

Μάλιστα, υπήρχε και ειδικός χώρος όπου μπορούσαν να γραφτού μέλη του κόμματος, οι οπαδοί του κ.Κασσελάκη που προσήλθαν στα εγκαίνια και δεν είχαν οργανική σχέση με την Κουμουνδούρου – κάτι που από μόνο του μαρτυρά ότι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη ενόψει του Συνεδρίου.

Άλλωστε, επιμένουν ότι εκεί μπορεί να ανατραπεί η απόφαση αποκλεισμού του εκλεκτού τους, αν και γνωρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία των συνέδρων.

Πάντως, στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε την επιχειρηματολογία του περί «δημοκρατικής νομιμότητας» -αδιαφορώντας για την συστηματική καταπάτηση του καταστατικού από τη δική του πλευρά- χωρίς να βάλει στο τραπέζι πολιτικά ζητήματα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν ότι στην πραγματικότητα, όσα συνέβησαν χθες, είχαν έναν και μόνο στόχο. Να απαντήσει, χωρίς να τον κατονομάζει, στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός από τον Πειραιά, εκεί που επί της ουσίας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, προοδευτικού υποκειμένου.

«O ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα κεντροαριστερών δήθεν συμφερόντων χωρίς τη βούληση της βάσης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. Από την πλειοψηφία, πάντως, ισχυρίζονται ότι στο στρατόπεδο Κασσελάκη, επικρατεί μεγάλη αμηχανία από την παρέμβαση Τσίπρα.

Μάλιστα, θεωρούν ότι επίτηδες επέλεξε να μαζέψει τους εκατοντάδες -περίπου 500- οπαδούς του στον Ταύρο, την επομένη της εκδήλωσης του πρώην πρωθυπουργού, για να μπορέσει να απαντήσει.

Αμηχανία στο Μαξίμου και οργή για Μητσοτάκη

Εκτός από την πλευρά Κασσελάκη, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μεγάλη αμηχανία επικρατεί και στο Μαξίμου από την επανεμφάνιση Τσίπρα. Στέκονται ιδιαίτερα στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Παύλος Μαρινάκης – κίνηση που δεν συνηθίζεται όταν αφορά «παλαίμαχους πολιτικούς».

Και είναι προφανές, λένε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «παλαίμαχο», αλλά ως εν ενεργεία πολιτικό αρχηγό. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Μάλιστα, στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αποδίδουν και την «αντιθεσμική», «απρεπή» και «απαράδεκτη» -όπως τη χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.

Μάλιστα, θεωρούν ότι προχώρησε σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωκομματικά ζητήματα της Κουμουνδούρου, με αρκετά στελέχη της ηγετικής ομάδας να πιστεύουν ότι η παρέμβαση αυτή, είναι συνέχεια εκείνης του Άδωνη Γεωργιάδη, που στήριξε με -ανάρμοστο, όπως σημειώνουν- τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ενθουσιασμός στην πλειοψηφία

Το ασφυκτικά γεμάτο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το βράδυ της Τρίτης, σε συνδυασμό με την ποιότητα των όσων είπε στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσαν ενθουσιασμό στα στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και τα ενθουσιώδη μηνύματα που έλαβαν από ολόκληρη την Ελλάδα. Όλα δείχνουν, ότι το «μανιφέστο» Τσίπρα, θα αποτελέσει το δικός τους «Ευαγγέλιο» στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή