Εκτός της «κούρσας» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης – Στήνει σκηνικό «αποστασίας»
Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν με ανεξαρτητοποίηση
Με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει, πλέον, παρέλθει (έκλεισε τα μεσάνυχτα της 24ης προς 25η Οκτωβρίου), ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται και επίσημα εκτός της «κούρσας», καθώς η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει πως η υποψηφιότητα που εκείνος κατέθεσε, δεν θα πάει προς έγκριση στο Συνέδριο.
Παρά τον αποκλεισμό του, ο έκπτωτος πρόεδρος εξακολουθεί να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος» και ότι «μόνο το Συνέδριο μπορεί να ανακηρύξει υποψηφιότητες», προκαλώντας την οργή της πλειοψηφίας του κόμματος, που τον κατηγορεί ότι συνεχίζει την αντικαταστατική συμπεριφορά και πως μεθοδεύει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκηνικό «αποστασίας»
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο 11 μήνες από την προηγούμενη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, τότε που αποχώρησαν 120, περίπου, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έντεκα βουλευτές -που προχώρησαν στην ίδρυση της Νέας Αριστεράς- και δύο ευρωβουλευτές (Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου).
Όχι γιατί έχασαν την ηγεσία της Κουμουνδούρου, όπως τους κατηγόρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά γιατί έπρεπε να διασώσουν την πολιτική αξιοπρέπεια τους. Ακόμα και αν χρειάζονταν να αρχίσουν τη διαδρομή τους από το μηδέν. Χωρίς κόμμα, χωρίς τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης και των προνομίων που έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Πριν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, άκουσαν τον τότε πρόεδρο να τους κατηγορεί με χυδαίο τρόπο ως «Πέμπτη Φάλαγγα», «υπονομευτές» και άλλους τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς. Αυτά για το μισό Υπουργικό Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα, σε ανθρώπους με 50 χρόνια παρουσία στην Αριστερά.
Κατά των εξ Αμερικής ορμώμενο επιχειρηματία, οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα -όπως ο Νίκος Μανιός- ήταν «πεμπτοφαλαγγίτες». Προφανώς, για τον εαυτό του επεφύλασσε τον ρόλο του «ιππότη», που θα τελείωνε όλα αυτά. Και όντως τα τελείωσε, «ακρωτηριάζοντας» το κόμμα στο οποίο ηγούνταν.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε εκείνους που αποχώρησαν ως «αποστάτες», ότι «έκλεψαν τις έδρες» -τις οποίες όλοι κέρδισαν με σταυρό και με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα- και διάφορα άλλα κωμικά επιχειρήματα.
Όμως, μερικές φορές η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός της Κουμουνδούρου, αποκλεισμένος από την εσωκομματική διαδικασία -με εντελώς δική του ευθύνη, πιστεύοντας ότι μπορεί να λέει ότι θέλει, χωρίς συνέπειες- και προετοιμάζοντας, επί της ουσίας, το δικό του κόμμα.
Απειλούν με ανεξαρτητοποίηση
Για το τελευταίο, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. «Έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ, και ανταγωνιστική του. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν χθες πηγές τις πλειοψηφίας.
Και προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν και αρκετοί βουλευτές του κόμματος, που στηρίζουν τον εξ Αμερικής ορμώμενο επιχειρηματία. Μαζί του είναι οι Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώργος Γαβρίλος, Πέτρος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης.
Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, αφήνουν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που αποκλειστεί από τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης, θα ανεξαρτητοποιηθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Το έχουν πει δημόσια οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Πέτρος Παππάς, ενώ το έχει αφήσει ανοιχτό η Ραλλία Χρηστίδου.
Το θέμα, όμως, είναι ότι σε περίπτωση που αποχωρήσουν πέντε τουλάχιστον βουλευτές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση – θεσμική θέση που του έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, ασχέτως αν αυτή η ανάθεση έγινε στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και όχι του κ.Κασσελάκη.
Αν, λοιπόν, συντελεστεί αυτή η εκτροπή, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν, θα είναι έτοιμοι να ακούσουν όλα όσα εξαπολύσει το προηγούμενο διάστημα, προς εκείνους που έφυγαν γιατί δεν άντεχαν το σκηνικό που έστηνε ο τέως πρόεδρος.