Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι περιμένει η Αθήνα από τον νέο πρόεδρο
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα – Οι σχέσεις είναι αδιατάραχτες διαμηνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για ένα γεγονός, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη, στέλνοντας το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης.
«Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν» τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την θέση της Αθήνας ότι συνομιλεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος. Είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε η Κάμαλα Χάρις. Άλλωστε οι σχέσεις της Αθήνας τα τελευταία χρόνια με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι απλά άριστες, αλλά πιο ισχυρές από ποτέ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε, όμως και την άποψή του για τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι «πάλι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με αφορμή τη συζήτηση που θα έχουμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης για την έκθεση Draghi, ο οποίος περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη». Θέση, που αναμένεται να καταθέσει και στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε, όμως και το κλίμα, που διαμορφώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για «πολύ έντονη πόλωση, σε ένα βαθμό τοξικότητα, που βλέπουμε» σημειώνοντας ότι «αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας». Επανέλαβε, μάλιστα τη θέση του ότι «στη δημοκρατία μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε ποτέ εχθροί. Η δημοκρατία προϋποθέτει τον στοιχειώδη σεβασμό προς την άποψη του άλλου, σε καμία περίπτωση δεν είναι πεδίο συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εξάλλου η δημοκρατία προϋποθέτει την υγιή αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, σχεδίων, οραμάτων, για το μέλλον της χώρας». Στέλνοντας σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό, όμως, επεσήμανε ότι «επειδή η χώρα μας έχει κι αυτή στο παρελθόν πληρώσει την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου, καλό είναι να το έχουμε αυτό πάντα υπόψη μας και να γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία μας τελικά ενισχύεται όταν ο πολιτικός διάλογος γίνεται πολιτισμένα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις».
Τη σημασία των αμερικανικών εκλογών, «όχι μόνο για τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας και γεωπολιτικών προκλήσεων που βιώνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, επεσήμανε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμφωνώντας ότι «αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για μια Ευρώπη ισχυρή και αυτόνομη στρατηγικά», τονίζοντας ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όποιον Πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός, διατηρώντας τους δεσμούς, εταιρικούς και συμμαχικούς, που έχει παραδοσιακά».
Το επικείμενο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών σχολιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, με κοινό παρονομαστή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον ανεξάρτητα με το ποιος θα βρεθεί τελικά στον Λευκό Οίκο. «Το αποτέλεσμα θα πρέπει να υπηρετεί την γεωπολιτική σταθερότητα» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται λιγότερη τοξικότητα και μεγαλύτερη συνεννόηση. «Για εμάς αυτό που μετράει είναι τα εθνικά χρώματα να εκπροσωπούνται επάξια και νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι οι ελληνικές θέσεις να ακούγονται με τον πιο δυνατό τρόπο» τόνισε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με κάθε νέα ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ότι η εξωτερική της πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται, επισημαίνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη.