Το κόμμα του Α. Τσίπρα καταγγέλλει ότι η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ δεν θα πουληθεί σε όποιον προσφέρει την καλύτερη τιμή αλλά σε όποιον συμφωνεί με την ενεργειακή πολιτική ΕΕ και Γερμανίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, που υπήρξε ο επίσημος «νεκροθάφτης» του σχεδίου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η διάδοχη κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να μην πουλήσουν τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα τιμή αλλά έχουν δώσει και λευκή επιταγή για την ενεργειακή πολιτική στο θέμα των αγωγών.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας κ. Έντιγκερ, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο κ. Οettinger απαντάει με πολύ πατερναλιστικό ύφος για τη «δέουσα» πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι η χωρά μας πρέπει «να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«…η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η δημιουργία των συνθηκών για μια ανοικτή αγορά ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εάν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας την απάντηση του και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πώληση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ καθιστά σαφή την προτίμηση του να πωληθούν ανεξαρτήτως τιμήματος σε όποιον συμμερίζεται την «κοινή» ενεργειακή πολιτική, δηλαδή να αποκλειστούν οι ρώσικες εταιρείες από τον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ ή άλλες εταιρείες που δεν έχουν κατάλληλο πιστοποιητικό «κοινωνικών φρονημάτων».
Λέει συγκεκριμένα: «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρείας ή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ως χωριστών εταιρειών αναμένεται να διασφαλίσει – προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας – ότι κάθε αγοραστής θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει με σαφήνεια τη στρατηγική του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να αγοράσει».