Κοινωνικό αναπτυξιακό μανιφέστο από Βουδούρη – Μουτσινά

Ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση και συγκρότηση πολιτικής κίνησης αναγγέλλουν αποκλειστικά από το “Newsbomb.gr” οι δύο «αντάρτες» βουλευτές και απαντούν στα μνημονιακά διλήμματα

Κοινωνικό αναπτυξιακό μανιφέστο  από Βουδούρη – Μουτσινά
9'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Νέο πολιτικό φορέα με προοδευτικό προσανατολισμό που θα έχει κινηματικό χαρακτήρα και θα εκφράζει προτείνει ριζοσπαστικές τομές για την κοινωνία και την ανάπτυξη ετοιμάζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς.

Οι δύο διαγραφέντες από τη «Δημοκρατική Αριστερά» βρίσκονται σε ένα μαραθώνιο επαφών για να συγκροτηθεί ο νέος φορέας, ο οποίος θα αποτελεί πυλώνα σύγχρονης πολιτικής έκφρασης και υπόδειγμα άμεσης δημοκρατίας. Αυτό μας είπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε στο εντευκτήριο της Βουλής.

Τόσο ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, όσο και ο κ. Πάρις Μουτσινάς δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την ολίσθηση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική που επιβάλλει το γερμανικό κατεστημένο μέσω της τρόικας. Οι δύο βουλευτές μιλούν με σκληρή γλώσσα για τις πολιτικές επιλογές του κ. Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι επέλεξε να μετατρέψει τη ΔΗΜΑΡ σε δεκανίκι της μνημονιακής πολιτικής.

Απαντούν σε σενάρια που έφεραν τους δύο βουλευτές έτοιμους να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούν ότι η δημιουργία νέων πολιτικών κινήσεων αποτελεί αίτημα της κοινωνίας κι όχι πρωτοβουλίες μεμονωμένων πολιτικών.

«Τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να υπηρετούν ένα λόγο που κατανοεί η κοινωνία» επισημαίνει ο κ. Βουδούρης ενώ ο κ. Μουτσινάς συμπληρώνει «μπορεί να είναι δύσκολο και πάνω από το μπόι μας, αλλά αξίζει να το παλέψουμε».

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης που έδωσαν αποκλειστικά στο “Newsbomb.gr” οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές. Ακολουθεί αργότερα η συνέχειά της με αποκαλύψεις και νέα στοιχεία όσον αφορά στην υπόθεση Λαγκάρντ και όσα συμβαίνουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, κριτική για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τον απόρρητο φάκελο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αλλά και όσα προωθεί στο όνομα της διοικητικής μεταρρύθμισης ο κ. Αντώνης Μανιτάκης.

  • Ποιο είναι το στίγμα των ζυμώσεων και των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά το τελευταίο εξάμηνο; Αληθεύουν οι πληροφορίες που σας φέρουν να ετοιμάζεται νέες πολιτικές πρωτοβουλίες;

Οδυσσέας Βουδούρης: Ως τις εκλογές τα πράγματα ήταν περισσότερο φυσιολογικά. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Μουτσινάς ήμαστε αφοσιωμένοι στον πολιτικό αγώνα της «Δημοκρατικής Αριστεράς», έναν αγώνα που είχε όρους ρεαλισμού. Μετεκλογικά τα πράγματα πήραν παράξενη τροπή -απρόσμενα για μένα τουλάχιστον. Στη συνέχεια, η ΔΗΜΑΡ άρχισε να μεταλλάσσεται και να μετατρέπεται σε δεκανίκι της μνημονιακής πολιτικής, κάτι το οποίο θέλαμε να αποτρέψουμε.

Αυτή η «μετεξέλιξη» σημειώθηκε σταδιακά εντός του καλοκαιριού. Αρχικά δεν αντιληφθήκαμε το μέγεθος αυτής της στροφής. Την αντιληφθήκαμε βήμα – βήμα.
Τόσο εγώ, όσο και Πάρις Μουτσινάς βρεθήκαμε στο στόχαστρο από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και άλλων δυνάμεων, όχι επειδή αλλάξαμε αλλά διότι ακολουθήσαμε την ευθεία. Όταν η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό υπήρξε η πρώτη αντίδραση στις αρχές Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν ζυμώσεις ως προς τα όσα έπρεπε να κάνουμε.

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Η ΔΗΜΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη εξυπηρετεί ένα σκοπό, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία εμείς πάντα υπηρετούσαμε. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος όχι μόνο να βρει το νήμα εκεί που χάθηκε αλλά θα επικαιροποιήσει την πρόταση μας.

Αυτός ο φορέας θα έχει το δικό του διακριτό πολιτικό εγχείρημα που δεν το σηκώνει κανένας άλλος αυτή τη στιγμή και αποσκοπεί να μαζικοποιηθεί καθώς και να διαδραματίσει ρόλο στη κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα πρόσωπα και το προφίλ του φορέα

  • Ποιοι θα συμμετάσχουν στον νέο φορέα και με ποιο τρόπο;

Πάρις Μουτσινάς: Κατ’ αρχήν συμμετέχουν άνθρωποι καταρχήν από το χώρο της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Συμμετέχουν προοδευτικές προσωπικότητες από την ευρύτερη Αριστερά που έχουν ίδιες αντιλήψεις με εμάς και θέλουν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο χώρο.

Υπάρχουν κινήσεις στο χώρο οι οποίες ψάχνουν να βρουν ένα πολιτικό στίγμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας για να εκφραστούν. Επίσης, ομάδες πολιτών και σύλλογοι, οι οποίοι κάνουν υποδειγματική δουλειά με ενεργή συμμετοχή νέων από το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, αναζητούν μια πολιτική ομπρέλα.

Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τη δημιουργία πολιτικής κίνησης η οποία θα εκφράσει αυτό τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο ο οποίος -θα το έχετε προσέξει- προβάλλεται και στις δημοσκοπήσεις όπου ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων (γύρω στο 55%) επιζητεί νέα πολιτικά σχήματα.

Επομένως, διαπιστώνεται μια μείζονα κοινωνική ανάγκη. Ο πολιτικός χώρος από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την κυβερνητική πολιτική της τρικομματικής τριανδρίας εμφανίζει ένα μεγάλο πολιτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. Δεν είναι σίγουρο ότι εμείς είμαστε οι ικανοί. Δεν είμαστε μόνοι που θέλουμε να το κάνουμε, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε!

  • Αυτός ο φορέας θα έχει κινηματικό ή αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα;

Πάρις Μουτσινάς: Εννοείται ότι θα έχει πολιτικό και κινηματικό χαρακτήρα. Θα αποφύγουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα μηχανισμών, το οποίο θα παραμερίζει την κοινωνία των πολιτών μπροστά στη δίψα για εξουσία.

Τέτοια κόμματα ξεπεράστηκαν και χρεοκόπησαν στη συνείδηση της κοινωνίας. Τότε χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι τους πολίτες και τις ανάγκες τους ενώ σήμερα χρησιμοποιούν και τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πολιτική ως άλλοθι για να υπάρξουν και να φανούν σαν σωτήρες. Αυτό είναι το πιο τραγικό…

Στις αρχές Ιουλίου επισήμανα στον Φώτη Κουβέλη ότι δεν ήταν δυνατόν να λέμε πως δεν υπάρχει άλλη πολιτική, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία. Επομένως, υπάρχει οπωσδήποτε και άλλη πολιτική την οποία πρέπει να επιδιώξουμε, την οποία είχαμε και εμείς περιγράψει χωρίς όμως να εμφανιζόμαστε σωτήρες.

Η χώρα δεν σώζεται από κάποιους φωστήρες ούτε από κόμματα αλλά μέσα από τη συνεργασία των πολιτικών με τη κοινωνία αυτό θα επιχειρήσουμε.

Η μεσαία τάξη και ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος όταν η μεσαία τάξη παραμένει εγκλωβισμένη στον καναπέ, στην τηλεόραση και στις υποχρεώσεις να πληρώνει λογαριασμούς, τόκους και χαράτσια;

Οδυσσέας Βουδούρης: Ζητούμενο είναι το πολιτικό περιεχόμενο μιας κίνησης στην οποία ο λόγος δεν είναι ανεξάρτητος από τη δομή της οργάνωσης. Τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να υπηρετούν ένα λόγο που κατανοεί η κοινωνία. Αυτό συζητούμε τώρα, τη δομή της κίνησης.

Θέλουμε να κυριαρχεί η συλλογικότητα γι’ αυτό θα έχει το χαρακτήρα του δικτύου στο πλαίσιο του οποίου θα κυριαρχεί η επικοινωνία και η πραγματική δημοκρατία. Δεν θα υπάρχει ένας κεντρικός μηχανισμός που θα μπορεί να χειραγωγεί αυτό το κίνημα. Αυτά συζητάμε μέχρι τώρα και είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Οι οργανώσεις δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με γενικά κι αόριστα πολιτικά ζητήματα αλλά με τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών ώστε να επιβεβαιώνεται ο κινηματικός και αγωνιστικός χαρακτήρας.

Στο κίνημα θα ενταχθούν προσωπικότητες με κοινωνική δράση, από την οποία οδηγήθηκαν στην πολιτική. Δεν μιλάμε για πρόσωπα με γενική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά με κοινωνική δράση από την οποία διαθέτουν γνώση, γνώμη και προτάσεις για ανέργους, αστέγους, πολιτισμικά θέματα κ.ο.κ. Έτσι η δομή αποκτά περιεχόμενο.

  • Ωραία όλα αυτά, αλλά κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει αν αισθάνεστε πολύ κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Βουδούρης και Μουτσινάς οδεύουν προς την Κουμουνδούρου. Θα είχε άδικο;

Πάρις Μουτσινάς: Δεν υποτιμούμε κανένα κόμμα. Αναφέραμε ότι τα κόμματα –μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν αδυναμίες. Δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες.

Όσο κι αν προσπαθεί για κάτι τέτοιο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανταποκριθεί και να εκφράσει ένα ενιαίο πολιτικό πρόσωπο δεν τα έχει καταφέρει. Αυτό είναι ένα θέμα που έχουμε επισημάνει. Γι’ αυτό κι επιζητούμε τη συγκρότηση ενός νέου φορέα που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Αυτό είναι το διακύβευμα, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο και πάνω από το μπόι μας, αλλά αξίζει να το παλέψουμε.

Θέλουμε συμμαχίες με ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του πνεύματος, της εργασίας, πρόσωπα της δράσης, της καθημερινότητας, της διπλανής πόρτας. Έτσι θα εκφράσουμε αυτό που λέμε σήμερα.

Σίγουρα η μεσαία τάξη πλήττεται από τη μεγάλη κρίση αφού έχει καταρρακωθεί από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και από την επιβολή φόρων. Αυτή η τακτική έχει προκαλέσει σοκ στη μεσαία τάξη, η οποία έχει ισοπεδωθεί. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση που θα τελειώσει εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η δράση. Ο κόσμος θα σηκωθεί από τον καναπέ, για ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με την κοινωνία θα ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον.

Οι πρωτοβουλίες Α. Λοβέρδου και Χρ. Ζώη

  • Ένας αμφισβητίας θα σκεφτόταν αν είναι η κατάλληλη εποχή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι φαινόμενο της εποχής, όπως θα χαρακτήριζε κανείς άλλες ενέργειες, όπως οι ανάλογες πρωτοβουλίες των κυρίων Χρήστου Ζώη και Ανδρέα Λοβέρδου; Υπάρχει χώρος για νέους πολιτικούς σχηματισμούς;

Οδυσσέας Βουδούρης: Η διαμόρφωση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί αίτημα της κοινωνίας, αν και υπάρχει έκδηλη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία. Θεωρώ απολύτως φυσιολογικά αυτά τα φαινόμενα. Ζούμε σε μια εποχή που έχει καταρριφθεί η φιλοσοφία του δικομματισμού, επομένως διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό. Σ’ αυτό υπάρχει χώρος για νέες ομάδες.

Πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρξει ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα με ρεαλιστικούς όρους. Αυτό λέγαμε πριν από τις εκλογές κι αυτή είναι μια αρχή την οποία δεν τήρησε η ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε.

Μιλήσατε προηγουμένως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποιες σωστές κινήσεις, προσθέτω επίσης ότι εμείς δεν θα κάνουμε ποτέ αγώνα εναντίον κανενός. Αντίπαλός μας είναι η τρικομματική κυβέρνηση.

Είναι αντικειμενική διαπίστωση ότι ενώ συρρικνώνεται η τρικομματική κυβέρνηση, μένει στάσιμη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται με απλό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται κυρίως στον αντιμνημονιακό λόγο και δυσκολεύεται να προωθήσει προγραμματικό λόγο. Η αιτία είναι ευνόητη εφ’ όσον για ιστορικούς λόγους διατηρούνται δυνάμεις με τη μορφή των συνιστωσών που δεν εκφράζουν την ίδια ρητορική, αυτό το φαινόμενο είναι φυσικό επακόλουθο.

Ευχόμαστε να προχωρήσει ξεπερνώντας αυτές τις αντιφάσεις.

Δική μας πρόθεση δεν είναι να ετεροπροσδιοριστούμε. Ξέρουμε τι θέλουμε, γνωρίζουμε πού διαφέρουμε και κυρίως έχουμε αντίληψη του οικονομικού μοντέλου που προτείνουμε.

Σ’ αυτό το μοντέλο, το κράτος θα έχει ρόλο και δεν θα κάνει τον «διαιτητή» ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονομία θα έχει ιδιαίτερο ρόλο ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης...

Διαβάστε επίσης:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή