Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» του Γιάννου με τη Δικαιοσύνη
Αντιμέτωπος με νέους «μπελάδες» βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος μετά την υπόθεση του πόθεν έσχες καλείται τώρα να δώσει απαντήσεις για πέντε νέες έρευνες που έχουν ξεκινήσει σχετικά με τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε επί υπουργίας του.
Ειδικά στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης βρίσκεται η σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής έξι φρεγατών ύψους 381, 5 εκατ. ευρώ που ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρεία Thales Naval Nederland.
Σε αυτή τη φάση με την εν λόγω έρευνα ασχολείται το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που περιμένει απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε Ελβετία, Κύπρο, και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίσει τα πρόσωπα που έχουν ανάμειξη με πράξεις δωροδοκίας.
Οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάδης που μελετούν ενδελεχώς τη δικογραφία, έχουν φροντίσει ήδη να στείλουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους διότι εκεί φαίνεται να «μεταφέρθηκαν» χρηματικά ποσά μέσω δύο εταιρειών, ενώ παράλληλα έχουν κληθεί να καταθέσουν και οι πρώτοι μάρτυρες.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται παράλληλα και το πόρισμα του ΣΔΟΕ
Στο στόχαστρο της εισαγγελίας βρίσκεται και σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, συνολικού κόστους 18 δις. Δραχμών που υπεγράφη το 2001. Η ανάδοχος ελληνική εταιρεία εισέπραξε ως προκαταβολή του ποσού ωστόσο τα συστήματα απέτυχαν στις δοκιμές που πραγματοποίησε το ΓΕΣ μέχρι το 2005.
Ακολούθησαν αντιπαραθέσεις, όμως ποτέ δεν επιβλήθηκαν ποινικές ρήτρες και για τον λόγο αυτό ελέγχεται ο Γ. Παπαντωνίου.